Top10 világmegváltó ötlet!

A Scientific American olyan fejlesztések, találmányok top 10-es listáját adta közre, melyek bizonyítottan gyakorlati áttörést hozhatnak. Egyes ötletek az orvoslásra, a mindennapi életben használt technológiákra, a fenntarthatóságra koncentrálnak.

1. Mesterséges szervezetek, melyek emberalkotta molekulákból jönnek létre

Az XNS, vagyis a xeno nukleinsav szerkezete a dezoxiribonukleinsavéhoz (DNS), illetve a ribonukleinsavéhoz (RNS) hasonlít. Kutatása és alkalmazása az orvostudomány, a biológia és biotechnológia jövőjét változtathatja meg.

2. Mikrobuborékok a légzés helyreállítására

Ha a légzés leáll, az érintett vére nem tud oxigént szállítani, az oxigénhiány pedig szervi károsodáshoz, szívmegálláshoz és halálhoz vezet. A lélegeztető cső behelyezése percekig tarthat, ami növeli a szervezet károsodásának kockázatát. Egy új fejlesztés eredményeként drasztikusan lerövidíthető az oxigénhiányos állapot időtartama: az oxigén mikrobuborékokat tartalmazó, habszerű anyag befecskendezésével a szervezet azonnal oxigénhez jut.

3. Olcsóbb és kevésbé energiaigényes szennyvíztisztítás

Ha felmelegítik, a dekánsav magába nyeli a vizet, de a szennyezőanyagokat nem. Hűtés hatására aztán a víz kiszabadul.

kornyezetbarat2

4. Az Alzheimer-kór megelőzése tablettákkal

A "crenezumab" lehet az Alzheimer-kór ellenszere: a gyógyszert egy közel 300 fős kolumbiai családon tesztelik, akiknél egy bizonyos genetikai mutáció alapján a tudósok meg tudják jósolni, mely tagoknál alakulhat ki a betegség. Ha a lehető legkorábban elindított kezelés hatékonynak bizonyul, más, a kórt jelző mutációk kapcsán is megindulhatnak a vizsgálatok.

5. Genom szekventálás magzati korban

Az anyától vett egyszerű vérminta segítségével a kutatók már képesek pontosan feltérképezni a magzat teljes génállományát, így jóval a születés előtt felismerhetők a genetikai rendellenességek, anélkül, hogy az anyát és a gyermeket veszélyeztetnék a vizsgálatok.

6. Átfogó fenntarthatósági index

Az egyetemek, non-profit és nemzetközi cégek együttműködésében létrejött The Sustainability Consortium olyan fenntarthatósági indexet fejleszt, amely egy termék életének minden szakaszát figyelembe véve adja meg annak környezetre gyakorolt hatását. Az új rendszer a kibocsátástól kezdve, a vízhasználaton át, a keletkező hulladékig rengeteg tényezőt vesz számításba. Az olyan nagy cégek, mint a Coca-Cola és a Walmart a felsorolt tényezők kapcsán nyomást tudnak majd gyakorolni beszállítóikra.

7. Adatbányászat okostelefonokról

A magánélet sértetlenségének tiszteletben tartása mellett a kommunikációs hálózatokon áramló adatok felhasználhatók a közösség javára. Haitin például a segélyszervezetek a telefonok naplózott földrajzi helyzete alapján szöveges üzenetben értesítették azokat, akik megfertőződhettek kolerával.

villanykorte_katt4

8. Cukorral működő orvosi implantátumok

A jelenleg használt szívritmus-szabályozók általában lítiumos elemekkel működnek, ezért 5-15 évente cserélni kell őket. A tudomány azonban már lehetőséget nyújt egy másik anyag alkalmazására: a glukóz, vagyis a cukor potenciális energiaforrása lehet a jövő orvosi implantátumainak.

9. Hordozható elektronika

Áramkörökkel ellátott ruhák, az egészségi állapotot ellenőrző, viselhető rendszerek jellemezhetik a jövőt. Az amerikai hadsereg például azzal kísérletezik, hogy hordozható napelemeket integráljon a katonák ruházatába és hátizsákjaiba.

10. Polgári célokra szánt drónok

A drónok katonai alkalmazása egyre elterjedtebb, ugyanakkor ezek az eszközök számtalan békés módon szolgálhatják a társadalmat. A filmipartól a hatóságokig mindenhová beépülhetnek, információt szolgáltathatnak a közlekedési dugóktól kezdve a szennyezőanyagok koncentrációján át szinte bármiről.

Forrás: