Tamponpisztoly ment meg az elvérzéstől

Forradalmi újítás mentheti meg a harctéren megsebesült katonák életét: a tamponpisztoly segít elállítani az erős vérzést, szállíthatóvá és stabillá teszi a beteget.

Először sikerült életet menteni a forradalmi találmány, az Xstat segítségével: a harctéren meglőtt katona a combartériáján sérült meg, és 7 órát műtéttel sem sikerült elállítani a vérzését. Az orvosok ekkor vetették be a forradalmian új módszert, amely szinte azonnal stabilizálta a beteg állapotát, így sikerült megmenteni.

Az Xstat egy injekció formájú tamponpisztoly, melyben nem folyadék, hanem több, egyenként 9,8 milliméter átmérőjű tampon található. A használata egyszerű: az eszközből a tamponokat a sebbe kell nyomni, melyek egyenként 3 milliliternyi vért és testnedvet képesek magukba tartani. Mivel a tamponok így eredeti méretük tízszeresére is megdagadnak, azonnal kitöltik a sebet és elállítják a vérzést.

Mivel a harctéren megsérült katonákra az egyik legnagyobb veszélyt az elvérzés jelenti, már régóta használnak különböző nyomókötéseket a sebek gyógyítására. Csakhogy ezek kívülről próbálják a vérzést elállítani, míg az Xstat belülről. Azzal sem lehet gond, hogy a tampon a testben marad, röntgenkor ugyanis világít a felvételen, így könnyen kiszedhető a szervezetből.

A tamponpisztoly 2014 óta van használatban a harctéren, de először érkezett hír arról, hogy valóban életet mentett a találmány. Korábban civil mentősök is kaptak belőle, de egyelőre ezeket nem használták.

Forrás: https://napidoktor.hu/index