Szmogot is szűr a zöld bicikli

A zéró emisszió már smafu, aki ma fel szeretne tűnni egy környezetbarát közlekedési eszközzel, jobb, ha negatív kibocsátásban gondolkodik.

Szmogszívó bicikli

Bangkokban tudják, mi fán terem a levegőszennyezés, nem is olyan meglepő, hogy a thai fővárosban dolgoznak azok a kreatív dizájnerek, akik megtervezték a világ legzöldebb kerékpárját.

A Lightfrog futurisztikus műanyagvázán, háromküllős kerekein, tengely nélküli, cső alakú hajtóművén azonnal megakad az ember szeme, pedig a lényeg a feljebb található.

Az elektromos bringa kormonyán egy szűrőberendezést rejt az idom; elől menet közben szívja be a szmogot, a kerekező felőli oldalon pedig árad a tiszta levegő.

lightfrog bycicle

A szerkezet víz és elektromos áram felhasználásával, a növények fotoszintéziséhez hasonlóan oxigént is előállít, amit a váz széles felső csövének nyílásain bocsát ki.

A kerékpáros közlekedés csökkenti a forgalmi dugókat a városi utakon, a szűrő pedig a hozzáadott értéket jelenti” – idézi a Climate Change News a fejlesztő cég kreatív igazgatóját, Silawat Virakult.

Világszerte több mint 500 nagyvárosban működik már kölcsönözhető közbringa rendszer, ennek lehetséges modellje is lehet a Lightfrog.

A formaterv tavaly elnyerte a Red Dot dizájndíjat is, de a járgány pontos műszaki leírása még nem elérhető.

Az alkotók szerint hamarosan elkészülhet a működő prototípus.

Forrás: Hirado