Szeles, néhol havas esős, hidegfront kísérte időnk lesz

Az ország legnagyobb részén napos idő valószínű, de a nyugati határszélen estig erősen felhős marad az ég, és ott eleinte ónos eső, majd eső, havas eső is előfordulhat, a Kőszegi-hegységben havazhat. A Tiszántúlon és a Zemplénben napközben állhatnak össze a gomolyfelhők, amelyekből néhol hózáporok is kialakulhatnak. Az északnyugati szél többször viharossá fokozódik, a legerősebb a Dunántúl északi felén és a középső területeken lesz, de már északkeleten is számíthatunk viharos lökésekre. Estétől jelentősebben mérséklődik ugyan a légmozgás, de a Bakonyban és az Alpokalján továbbra is lehetnek erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között várható.

Az időjárás továbbra is a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. Erősödnek az ízületi fájdalmak, fokozódnak a reumatikus panaszok. A viharos szélben a valóságosnál hidegebbnek érezzük a levegőt, a komfortérzetünket rontja az intenzív légmozgás, mert fokozza a hűtő hatást.

szeles_ido1

Távolabbi kilátások csütörtökig vasárnapig:

Az időszak legelején jobbára napos idő várható, majd péntektől erősödik a ködhajlam, de ekkor még helyenként felszakad az éjszaka képződő köd. A hétvégén ugyanakkor már országszerte borult, párás idő, helyenként zúzmarás köd valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és -5 fok között valószínű, de a szélvédett, derült területeken -5, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 0, +5 fokról +1, -4 fok közé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. december 26. 8,5 °C +9,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 15,0 °C (1983) legalacsonyabb hőmérséklet: -15,5 °C (1887)

Forrás: https://napidoktor.hu/index