Szeles idő kis melegedéssel

Hajnalban északkelet felől egyre nagyobb területen – főleg a Dunától keletre – megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, itt reggelig több helyen eső, zápor is lehet.

Délelőtt sok lesz a felhő, ekkor délen és keleten elszórtan lehet csapadék. Délutántól fokozatosan csökken a felhőzet, változóan felhős idő várható, a gomolyfelhőkből a keleti határszélen alakulhat ki egy-egy helyen záporeső, zivatar. Az északi szelet többfelé erős, Nyugat-Magyarországon, a Balaton, illetve a Zemplén térségében viharos lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul, a szeles területeken lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 27 fok között várható.

szeles-ido

A szeles időben érgörcsök léphetnek fel, elsősorban a bőr ereiben, de akár a szív koszorúereiben is. A vérkeringési zavarok hatására a reumatikus ízületi bántalmak is fokozódhatnak. Habár a hőmérséklet a sokévi átlag körül alakul, az erős, viharos szélben ezt kevesebbnek érezzük, és a komfortérzetünket is rontja az intenzív légmozgás, mert fokozza a hűtő hatást.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár még többfelé elérheti a magas szintet. A csalánfélék pollenszórása várhatóan fokozódik, pollenkoncentrációjuk jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, sőt helyenként már nagyon magas is lehet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony, bár helyenként a közepes szintet is elérheti. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék és a bálványfa pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen. Elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.