Spermium változás történik a kemoterápia hatására

A pubertáskorban kemoterápián átesett fiúknál tartós genetikai módosulás alakulhat ki. Olyan spermium változás léphet fel, amelyet aztán a következő generációnak is átadhatnak. Egy kisméretű amerikai tanulmány ezt először mutatta ki embereknél.

A spermiumok DNS metilációjának epigenetikai változásaira lettek figyelmesek kutatók azon férfiaknál, akik túlélték az osteosarcomát, vagyis az egyik leggyakoribb rákbetegséget, mely a fiúkat pubertáskorban érintheti. A spermium változásokat 10 évvel azután észlelték, hogy a páciensek kemoterápián estek át. Noha a módosulások viszonylag kicsinek számítanak, a felük összefüggésbe hozható a génekkel.

A tanulmányt online a PLoS One szaklap közölte.

Vezető szerzője, Michael K. Skinner, PhD, professzora és alapító igazgatója a Pullmani Washington Állami Egyetem Reproduktív Biológiai Központjának, valamint a Biológiai Tanulmányok Iskolájának, leszögezte, hogy ezen spermium változások még a betegek utódait is érinthetik.

„Noha bizonyítékunk még nincs rá egyértelműen, de a lehetőség fennáll, mivel az epigenetikai módosulás a spermiumban van – mondta el a Medscape Medical News-nak Skinner, hozzátéve, hogy kollégáival további vizsgálatokat szeretnének folytatni a témában.

„Jelenleg nem jelenthetjük ki, hogy a kemoterápiát kerülni kell, ugyanis ez biztosítja a túlélést – de azt meg lehet tenni, hogy a kemoterápia előtt spermiumot gyűjtenek a fiúktól és később, ha utódot szeretnének, akkor a lefagyasztottat használják fel, melyeket a spermium változás nem érintett” – magyarázta dr. Skinner.

Rámutatott, hogy a mélyhűtés már régóta bevált megoldás a nők számára is, akik kemoterápián esnek át – ők sokkal érzékenyebbek ezekre a gyógyszerekre és gyakorlatilag terméketlenné is teheti őket a kezelés.

A szakember azt is kiemelte, hogy a környezeti kockázatok is befolyással lehetnek az epigenetikai programra, ezt pedig a kemoterápia előnytelen hatásai nélkül is továbbadhatjuk.

„A kémiai, vegyi anyagok és egyéb környezeti tényezők mind befolyással vannak ránk – mondta. – Állati kísérletek mutatják, hogy ha jelen van a stressz és a táplálkozás megváltoztatása egy bizonyos ideig, az epigenetikai eltéréseket máris továbbadhatjuk az utódoknak, s ezek tartósak lesznek.”

Michael K. Skinner hozzátette, hogy ez az öröklődés nem genetikus formája, a pontos neve epigenetikus transzgenerációs öröklés, s itt az ideje komolyan foglalkozni vele. A tanulmányt egyébként azért is indították el, mert állati kísérletek során felfigyeltek arra, hogy a környezeti kockázatok spermium változásokat okozhatnak.

A résztvevők 19-30 év közötti férfiak voltak, összesen 18-an, akik túlélték az osteosarcomát és cisplatin alapú kemoterápiás szerekkel kezelték őket 14 és 20 éves koruk között. A kontrollcsoportot ugyanígy 18 férfi alkotta, akiknek nem fordult elő életében rákos megbetegedés.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php