Sok gondot okozhat, ha rosszul áll a bölcsességfog

Az elmúlt 10 évben csaknem megduplázódott a bölcsességfog-eltávolítások száma. A Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján háromezer ilyen beavatkozást végeznek évente. Mindez az egyre tudatosabb fogszabályzás miatt történik, általában 18 és 30 év között, de az sem ritka, hogy 8-10 éveseknél még csíraállapotban lévő bölcsességfogat vesznek ki.

A bölcsességfogat vagy csíráját akkor kell eltávolítani, ha rossz a fog pozíciója és nem tud előtörni. Később ez számtalan gondot okozhat: a fog begyulladhat, a fogsor rendezetlen lehet. Viszont érdemes megvárni a 16-18 éves kort, hiszen addig még az állkapocs is fejlődik.

Dr. Tausz Dóra fogszabályozó fogszakorvos az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, a bölcsességfog nyolcadik fogunk. Gyerekkorban – 14 éves korig – általában még nincs a szájban, de ha létezik, akkor a csírája már látható a röntgenen.

A bölcsességfog okozhat torlódást, ezáltal a fogszabályozásnál is mérlegelni kell, hogy eltávolítsák-e vagy sem, megbontsák-e a már egyenesen álló fogak stabilitását, vagy sem. Akkor érdemes kivenni a bölcsességfogat, amikor még nincs nagy gyökere.

fogorvos, gyokerkezeles

Dr. Joób-F. Árpád egyetemi docens hozzátette, ha nincs panasz és jó helyen áll a fog, akkor sosem tanácsolja eltávolítását. Bár harmadrendű pillérfog, vagyis hidakba, fogpótlásokba nagyon-nagyon ritkán veszik be, de rágó funkciót attól még betölt. Ha jól tisztítható és nincsen semmi oka eltávolításának, akkor meg kell tartani – magyarázta.

A bölcsességfogakat viszont nehéz tisztítani, ezért romlandóbbak, mint a többi és nehézkesebbé is teszik az őrlőfogak megfelelő ápolását.

Az alsó bölcsességfogakat nehezebb kiműteni, mint a felsőket, lent ugyanis keményebb, vastagabb a csont. A páciensek nagy százaléka a műtét utáni néhány napban megszenvedi a beavatkozást.

Talán azok a legszerencsésebbek, akiknek még bölcsességfog-csírájuk sincsen, vagyis nem nő ki soha ez a foguk. Panorámaröntgent ekkor is érdemes évente készíttetni, hogy megelőzzük ciszta kialakulását, amely gócként számtalan egyéb problémát okozhat.

Forrás: Hirado