Paleo menü hétvégére főétellel és desszerttel

Egy kétfogásos menü összeállítása nem nagy idő még egy ötgyerekes édesanya számára sem, de mi a helyzet, ha valaki speciális étrendet követ? 

Paleo menü

A különböző táplálékallergiában szenvedő embereknek nagyon oda kell figyelni, milyen élelmiszereket vesznek magukhoz, miből, mennyit fogyasztanak. Nem elég, hogy az alapanyagok megvásárlása jóval körülményesebb (legalábbis az elején vagy ameddig nem találnak rá a megfelelő beszerzési helyekre), mint a hétköznapi emberek számára, de én eddig abban a hitben éltem, hogy maguknak az ételeknek az elkészítése is sokkal bonyolultabb.

Hiába, no, ezt hívják előítéletnek. Pedig egy hétvégi ebédnek vagy egy hétköznapi vacsorának is kiváló kétfogásos paleo menü összeállítása főétellel és desszerttel semmivel nem tart hosszabb ideig, mint elkészíteni ugyanezt nem mentes változatban, ráadásul ezt mindenki fogyaszthatja tekintet nélkül arra, hogy van-e ételallergiája vagy sem, míg ez a hagyományos konyha ételeiről nem mondható el.

Állandó vendégszerzőm, Diana Fuenzalida Ramirez egy ínycsiklandó, kétfogásos paleo menüvel mutatja be, hogy mennyire tévesek voltak a korábbi elképzeléseim. Fogadjátok szeretettel!

Meleg, fűszeres karfiolrizs saláta sült édesburgonyával

paleo menü

Fűszeres karfiolrizs saláta és paleo palacsinta
Hozzávalók
  • 2 shallot hagyma
  • 4-5 újhagyma a zöld szára nélkül
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 kisebb cukkini
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet szárított chili
  • 1 csipet só
  • fél citrom frissen kifacsart leve
  • friss spenótlevél
  • néhány szelet bacon
  • 1 adag karfiolrizs
  • 1 kisebb édesburgonya vagy negyed sütőtök
Elkészítés
  1. Tisztítsuk meg a hagymákat, mossuk meg a paprikát.
  2. Pucoljuk meg őket és vágjuk vékony csíkokra, majd kevés olívaolajon/kókuszolajon pirítsuk meg őket.
  3. Adjuk hozzá a vékony csíkokra szelt cukkinit, a chillit, a zúzott fokhagymát és a sót.
  4. Öt-tíz percen át közepes lángon pároljuk, néhányszor keverjük meg.
  5. Közben készítsük el a karfiolrizst és a sült édesburgonyát.
  6. Keverjük össze a salátaalapot a rizzsel és a burgonyával, locsoljuk meg egy fél citrom frissen préselt levével, dobjuk rá néhány apróra vágott friss spenótlevelet és néhány szelet sült bacont (ez utóbbi elhagyható, ha valaki vegán vagy a salátát hús mellé eszi köretnek).

 

Megjegyzés
Karfiolrizs: ½ kisebb karfiol, 1 evőkanál kacsazsír, 1 kis fej vöröshagyma
1/2 póréhagyma só, bors. Daráljuk a rózsáira szedett karfiolt aprítógépben rizsszem nagyságúra. A hagymákat vágjuk apróra és dinszteljük meg a kacsazsíron. Adjuk hozzá a karfiolt, ízesítsük sóval és borssal és alacsony lángon időnként megforgatva, fedő alatt addig pároljuk, amíg meg nem puhul.
(Ha valaki nem paleo étrendet követ karfiolrizs helyett használhat quinoát.)Sült édesburgonya
Hámozd meg vékonyan az édesburgonyát. Vágd félbe, majd hasogasd fel egyenletes vastagságú szeletekre. Só, bors és némi olaj keverékében forgasd meg, majd 230 Celsius fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt sütőlemezen süsd készre. (Édesburgonya helyett használhatunk egy negyed sütőtököt is.)

 edesburgonya

Kókuszlisztes palacsinta

Hozzávalók

  • 5 tojás
  • 1 teáskanál xukor zéró
  • 175 ml kókusztej
  • 2 evőkanál kókuszvaj
  • 1/2 csésze nyílgyökérpor
  • 3 enyhén púpos evőkanál kókuszliszt
  • csipet szódabikarbóna
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés

  • egy tálban keverjük össze a nyílgyökérport, a lisztet és a szódabikarbónát, majd tegyük félre
  • egy másik tálban verjük fel a tojásokat a xukor zéróval, adjuk hozzá a tejet, a vajat és keverjük tovább
  • a keverékhez tegyük hozzá a száraz hozzávalókat és az egész masszát keverjük csomómentesre
  • hagyjuk állni pár percig, majd forró serpenyőben kókuszolajon süssük ki a palacsintákat

paleo menü

Szerző:
Dina kép
Hello, Dina vagyok. Kislányommal és férjemmel Angliában élünk. Nagyon szeretek főzni és enni, megosztani másokkal a jól sikerült ételeket.

Forrás: Mom with Five