Omikron – Kikerüli az oltóanyagokat?

Az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagok önmagukban szinte egyáltalán nem tudják megakadályozni, hogy a szervezetben elszaporodjon az omikron.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a legszélesebb körben használt koronavírus elleni védőoltások alig, vagy egyáltalán nem nyújtanak védelmet a gyorsan terjedő omikron-variánssal szemben. A Nature tudományos lapban megjelent összefoglaló szerint az inaktivált vírust tartalmazó vakcinák – például a kínai Sinopharm – ugyan könnyen előállíthatók, ezért sok helyen használták is őket, ám a kísérletek azt mutatják, hogy az omikron ellen nem túl hatékonyak – számol be a Hvg.

Fotó: 123rf.com

A beszámoló szerint sokan hiába kaptak két adagot az ilyen védőoltásból, nem termelődik a szervezetükben olyan immunmolekula, ami meggátolná a sejtek megfertőződését. És még az emlékeztető oltás után is csak minimális ilyen ellenanyag termelődik a szervezetben. Qiang Pan-Hammarström, a stockholmi Karolinska Intézet immunológusa szerint az eredmények alapján újra kell gondolni az inaktivált vírust tartalmazó védőoltások szerepét a koronavírus elleni globális küzdelemben.

A londoni Airfinity adatelemző cég szerint az inaktiviált vírust tartalmazó oltások jelentős szeletét jelentik a globális átoltottságnak. Ezek szerint a több mint 11 milliárd leszállított vakcinából majdnem 5 milliárd volt a kínai Sinovac vagy Sinopharm, míg összesen több mint 200 milliót tesz ki az indiai Covaxin, az iráni COVIran és a kazahsztáni QazVac. Ezek mind ugyanazon technológiára épülve készültek. A Nature megjegyzi azonban, hogy ezek továbbra is fontos szerepet töltenek be a halálozás vagy a kórházba kerülés megelőzésében.

Fotó: 123rf.com

December óta több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy az elölt vírust tartalmazó Sinovac védőoltásból két dózis nem nyújt elegendő védelmet az omikron ellen. Erre az eredményre jutottak a kínai Shanghai Jiao Tong University School of Medicine szakemberei is. Egy 292 ember bevonásával elvégzett kutatás során megállapították, hogy 8-9 hónappal a Sinopharm beadása után csupán 8 ember szervezetében volt olyan semlegesítő antitest, ami hatékony volt az omikron ellen. A harmadik oltás után ez a szám 228-ra növekedett. Ugyanakkor a semlegesítő antitestek aránya továbbra is alacsony volt.

A Pan-Hammarström és csapata által elvégzett kutatási eredmény alapján úgy tűnik, az mRNS-vakcinák képesek megemelni a korábban inaktivált vírust tartalmazó vakcinát kapók szervezetében az immunvédelmet. Akiko Iwasaki, az amerikai Yale Egyetem tudósa eközben arra figyelmeztet, hogy egy más típusú oltással beadott emlékeztető védőoltás nem feltétlenül jelent elegendő védelmet az omikron ellen. A szakember és csapata 101 olyan önkéntest vizsgált meg, akik két adag CoronaVac után egy mRNS-vakcinát kaptak. Kiderült, az omikron szaporodását gátló antitestek szintje nem volt sokkal nagyobb, mint azoknál, akik két adag mRNS-vakcinával oltatták be magukat, de nem kaptak emlékeztető védőoltást.

Olvasd el ezt is!

Ezek az omikron új tünetei – Te is tapasztaltad már?

Forrás: https://napidoktor.hu/index