Mire jó az articsóka tea? 2015-07-22 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Az articsóka évelő növény. Salátaként, főzelékként, vagy éppen nyersen is fogyasztható, s antibiotikus hatású. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén honos, Dél-Európában és Nyugaton, pl. Franciaországban is nagyban, nálunk azonban elvétve, kertekben termesztett évelő növény. Virágai lilák, termése hosszúkás kaszt. A szárai a második évben 150-180 cm hosszúak. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják. Rokonfaja a kárdi (Cynara cardunculus). Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint az articsókát. Hatóanyag: cynarin-keserűanyag, cseranyag, nyálka, oxidáz ferment, flavoglikozida Vitamin: A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin Alkalmazása belsőleg: májregenerálásra epehajtásra magas vérnyomásra cukorbetegségre (főként teakeverékben) vizelethajtásra koleszterincsökkentésre nyersen fogyasztva jobb a hatása antibiotikus hatású Teájának elkészítése és adagolása: 3 evőkanál szárított növényt fél liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fogyasztása reggel és délután javasolt! Forrás: