Mire jó az articsóka tea?

Az articsóka évelő növény. Salátaként, főzelékként, vagy éppen nyersen is fogyasztható, s antibiotikus hatású.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén honos, Dél-Európában és Nyugaton, pl. Franciaországban is nagyban, nálunk azonban elvétve, kertekben termesztett évelő növény. Virágai lilák, termése hosszúkás kaszt.

A szárai a második évben 150-180 cm hosszúak. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják. Rokonfaja a kárdi (Cynara cardunculus). Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint az articsókát.

Hatóanyag: cynarin-keserűanyag, cseranyag, nyálka, oxidáz ferment, flavoglikozidaarticsoka

Vitamin: A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin

Alkalmazása belsőleg:

  • májregenerálásra
  • epehajtásra
  • magas vérnyomásra
  • cukorbetegségre (főként teakeverékben)
  • vizelethajtásra
  • koleszterincsökkentésre
  • nyersen fogyasztva jobb a hatása
  • antibiotikus hatású

Teájának elkészítése és adagolása:

3 evőkanál szárított növényt fél liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fogyasztása reggel és délután javasolt!

Forrás: