Csak antibiotikumot ne!

A gyerekek számára felírt antibiotikumok mennyiségét drámaian kellene csökkenteni, mert ezek a gyógyszerek hozzájárulhatnak az antibiotikum-rezisztens baktériumok elszaporodásához, az allergia, cukorbaj és az elhízás kialakulásához.

Bár ezek a szerek meghosszabbíthatják az életet, megölik azokat a baktériumokat is, melyek részt vesznek a betegségek leküzdésében. Már régóta zajlik a vita a használatukat illetően, és több tanulmány is kapcsolatba hozta több betegség kialakulásával.

Ezúttal Martin Blaser mikrobiológus szakértő hangoztatta azt, hogy a „jó baktériumok” soha többé nem épülnek vissza rendesen egy antibiotikumos kúra után. Az Egyesült Királyságban egy átlagos gyerek 16 éves korára már legalább 10 ilyen kezelésen esik át a statisztikák szerint, leginkább kisebb gyermekként.

„Az antibiotikumok elpusztítják a célba vett baktériumok mellett azokat is, melyeket nem szeretnénk kiirtani.” – írta Dr. Blaser a Nature című folyóirat hasábjain megjelenő cikkében. „A hasznos baktériumflórában beállt hosszú távú változások még fokozhatják is a fertőzésekre és betegségekre való fogékonyságot. Az antibiotikumok túlzott alkalmazása táptalajul szolgálhat az elhízás, 1-es típusú cukorbaj, gyulladásos bélbetegségek, allergia és asztma kialakulásához, melyek sok helyen duplájukra emelkedtek.”

opyf30am14

Két évvel ezelőtt Nagy-Britannia országos tisztifőorvosa, Sir Liam Donaldson két évvel ezelőtt kampányt indított a megfázásos, influenzás és torokfájásos tünetekre adagolt antibiotikumok csökkentése érdekében. Évente mintegy 10 millió embernek írják fel ezeket az erős gyógyszereket, holott az ezeket okozó vírusok nem igen reagálnak rájuk.

Dr. Blaser, a New York Egyetem orvosi karának vezetője elmondta, hogy a túlzott antibiotikum-használat különösen gyermekek és kismamák esetében veszélyes, mert így a következő generáció védtelen lesz a gyakori betegségek ellen.

Rezisztens baktériumtörzsek alakultak ki, ami megakadályozhatja például a tüdőgyulladás sikeres kezelését. „Nem azt mondom, hogy súlyos betegek se kapjanak antibiotikumot. De ha igaz az, amit gyanítunk, az orvosoknak sokkal körültekintőbben kell mérlegelniük az előnyöket és a kockázatokat.”

Nemrég végzett kutatások kimutatták, hogy egyetlen kúra amoxicillin elpusztíthatja a H.pylori baktériumtörzs 20-50 százalékát, így pedig növekszik a nyelőcsőrákos esetek száma. Dán kutatók munkájából kiderült, hogy a penicillinszármazékokkal kezelt gyermekeknél sokkal gyakoribb az irritábilis bél szindróma és a Crohn-betegség.

Forrás: