Kólibaktérium Németországban

Németországban nagy riadalmat okoz az Escherichia coli baktérium kiterjedt járványa, amely eddig három ember halálát okozta, és valószínűleg százakat megfertőzött.

Legalább 80 ember fogyasztotta el a baktérium veszélyes EHEC törzsét az elmúlt két hétben, és további 350 gyanús esetről tudnak. 2010-ben egész évben összesen 1000 EHEC fertőzés történt. A mostani járvány főként a fiatal nőket veszélyezteti, és az egyik elmélet szerint fertőzött saláta terjeszti a baktériumot. Bár a halálesetek pontos okát orvosi tesztekkel még nem állapították meg, mindhárom áldozat nő, ketten 80 éven felüliek, egy pedig 24 éves volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az E. coli baktérium természetes módon előfordul az emberi bélrendszerben, és legtöbb törzse ártalmatlan. Az emberi szervezetbe főként fertőzött élelmiszerek, például nyers vagy rosszul átsütött darált hús termékek és pasztörizálatlan tej fogyasztásával, valamint állatürülékkel fertőzött víz és élelmiszer, illetve ételkészítés során keresztfertőzés útján juthat. Az EHEC baktériumtörzs hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) okozhat, amely akut veseelégtelenséggel jár, és görcsök, stroke és kóma kialakulásához vezethet.

bakterium4803

Reinhard Burger, a német Robert Koch Intézet szakértője elmondta, hogy az országban általában 50-60 HUS esetet tapasztalnak évente, a jelenlegi járvány alatt azonban már 80-ra nőtt az ilyen esetek száma. Burger hozzátette, hogy a járvány forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, de a magas esetszámot tekintve valószínűleg még több haláleset fog bekövetkezni. A járványügyi szakértők szerint a járvány nem jellegzetesen egy korosztályt érint, és az EHEC törzsre nem jellemző módon főként a fiatal nőket sújtja.

Susan Huggett, a hamburgi Medilys laboratórium munkatársa azt javasolja mindenkinek, hogy kerüljék az előrecsomagolt vagy előre elkészített saláták fogyasztását, amelyekben előfordulhat a baktérium. Érdemes ugyanakkor betartani a szokásos higiéniai óvintézkedéseket is, például alaposan kezek kell mosni étkezés és főzés előtt.

Forrás: