Még mindig nem elég körültekintőek a fiatalok a szexben

A szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STD) kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése kiemelten fontos lenne, hiszen a nemi betegek száma aggasztóan növekszik világszerte.

A Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyászai, illetve bőr-, és nemigyógyászai szerint különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályt kell megtalálni, nekik hozták létre a Stop STD! – Felelős szex kampányt, melynek célja a szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése, emellett pedig a fiatalok felvilágosítása szakemberek segítségével.

A Stop STD! – Felelős szex kampány szinte minden hazai, zenei fesztiválon és egyéb rendezvényen (VOLT, Balaton Sound, Művészetek Völgye, EFOTT, Belvárosi Fesztivál) megfordult az elmúlt években, ahol több ezren keresték fel a szakorvosokat kérdéseikkel, problémáikkal.

Fotó: 123rf.com

A beszélgetések mellett kérdőívet is kitöltöttek a fiatalokkal, válaszaikból pedig egyértelműen kitűnik, hogy nemcsak igény, de szükség is van szexuális edukációra. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett fesztiválozók közel 90%-a soha nem volt még STD szűrésen, sokan még magát a kifejezést sem ismerték, és nagyjából a megkérdezettek fele azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során minden alkalommal nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek. Arra is fény derült, hogy orális szexnél szinte sosem védekeznek a nemi betegségek ellen, és óvszert legtöbben csak a nem kívánt terhesség megelőzése miatt használnak.

A nemi betegségekkel kapcsolatos általános tudáson is van még mit fejleszteni, a válaszadóknak csupán a tizede tudta megmondani, melyek a hazánkban előforduló, nemi úton terjedő fertőzéseket. Mint kiderült, sokaknak már három hónap leforgása alatt is több szexuális partnere van. A válaszadók mindössze negyedének nem volt nemi kapcsolata az elmúlt három hónapban, és a felének volt csak egyetlen partnere. A maradék negyeden belül voltak, akik 2-4, mások 5-10 partnerről számoltak be.

A felmérés alapján a szakemberek megállapították, hogy a fiatalok ismeretei még mindig hiányosak a témában.

A Stop STD! weboldalán mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé vált az egyes nemi fertőzésekkel, és azok megelőzési módjaival kapcsolatos tájékoztató, amit országosan elismert nemigyógyászok állítottak össze, az Orvos válaszol rovatban pedig bárki felteheti kérdéseit a témában.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.