Másodszorra írják ki a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot

Nem könnyű betegnek lenni ma hazánkban. Nem elég, hogy az egészségügy sokféle problémával küzd, de a magyarok közel felének nehézséget okoz az orvosi-egészségügyi információk értelmezése, értékelése is. Sokat segíthetnek ezen az egészségértés fejlesztését célul kitűző programok.

Éppen ezért 2017-ben immár második alkalommal hirdeti meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a legjobb magyarországi egészségértést segítő, fejlesztő tevékenységeket értékelő díjat. 5 kategóriában került kiírásra a Nekem szól! Egészségértés díj, és a kategória győzteseken túl egy fődíj is a gazdáját keresi. A beküldési határidő 2017. október 15-e.

A Nekem Szól! 2017 Egészségértés Díjra pályázhat minden Magyarországon tartózkodó magánszemély, természetes és jogi személy, civil entitás és állami szerv olyan programokkal, amelyek segítik a laikusok, a páciensek egészségügyi tájékozottságát. Informatív betegtájékoztató kiadványoktól kezdve honlappal, Facebook oldallal, mobil applikációval, komplex kommunikációs programokkal, oktatással, vagy bármi más, jól működő tevékenységgel egyaránt lehet nevezni!

Változás a tavalyi évhez képest, hogy a pályázat során eggyel több, immár 5 kategóriába lehet majd beküldeni a nevezéseket:

  • Egészségügyi és oktatási intézmények
  • Egészségügyi szakemberek
  • Betegszervezetek
  • Társadalmi, állami és gazdálkodó szervezetek
  • Újságírók

Bár korunkban rengeteg különféle tudásanyag érhető el a médiában, az interneten vagy akár orvosunktól is, mindez hiábavaló, ha valaki információ-feldolgozási nehézségekbe ütközik. A megszerzett ismeretek megbízhatóságáról, valóságtartalmáról nem minidig egyszerű feladat ítéletet alkotni, azonban a szakszerűtlen vagy téves adatok, könnyen félrevezethetik a beteget. Azaz, minél jobb az egészségértés, annál inkább hozzájárul ahhoz, hogy az egyén a saját egészségével, betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket tudjon hozni, s ennek köszönhetően minél egészségesebben éljen. Sajnos azonban minden második magyar embernek problémás az egészségértése. Ez az adat különösen figyelemreméltó annak fényében, hogy hazánkban minden ötödik megtermelt forint az egészségveszteségekre megy el.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete még 2106-ban, az első pályázat ünnepélyes díjkiosztóján elkötelezte magát a pályázat folytatása mellett. Thomas Straumits, az AIPM elnöke elmondta: „A tavalyi pályázatra 95 pályázótól 103 pályamű érkezett be, és nagyon bízunk benne, hogy idén is legalább ennyi pályázó lesz. A pályázat célja 2017-ben is az, hogy feltérképezze, és a közvéleménnyel megossza a legjobb egészségértést, egészségtudatosságot fejlesztő hazai programokat és gyakorlatokat, amik elősegítik a betegek, illetve a laikusok egészségügyi kérdésekben történő tájékozódását.

Azt, hogy a pályázat hogyan járulhat hozzá a hazai egészségértés fejlődéséhez talán az Egészségügyi Szakemberek kategória tavalyi győztesének, Dr. Novák Hunornak a díj kapcsán, a weboldalán leírt gondolatai mutatják: „Köszönöm Önöknek, ezt a díjat ugyanis együtt nyertük: Önök nélkül nem ment volna! Önöknek köszönhetem, hogy cikkeim sokakhoz eljutottak, a sok megosztásnak, likenak, több mint 30.000 facebookos követőmnek hála. Ez NEM az én díjam. Ez a MI díjunk.”

“Sok dolgunk van még, ha fejleszteni szeretnénk a hazai egészségkommunikáción, amire ez a díj is egy remek lehetőség volt. Összefogások, új fejlesztések, remek kezdeményezések jöttek létre, ami önmagában is fontos eredménye az AIPM pályázatának. Ezért minden egészségkommunikációval foglalkozó kollégát buzdítok: ragadják meg a lehetőséget, és pályázzanak Önök is a Nekem szól! Egészségértés Díjra 2017-ben!” – így buzdít a jelentkezésre Matics Kata, a Közvetlen lakossági kommunikáció kategória tavalyi nyertese.

orvos, hegesedes

A zsűri a benyújtott pályázatok szakmai tartalmát, érthetőségét, felhasználó barátságát (pl. megfelelő csatorna, könnyű „használat”), kreativitását és újszerűségét veszi majd figyelembe. A zsűri minden kategóriában egy nyertes pályázót hirdet, akinek a díjazása bruttó 200.000 Ft. A kategória nyertesek közül a legkiemelkedőbb kapja a Nekem Szól! Egészségértés 2017 fődíját, ami összesen bruttó 400.000 Ft díjazással jár.

A zsűri elnöke: dr. Pilling János, a Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet docense, az orvosi kommunikáció oktatás vezetője. A zsűri további tagjai: Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ Egészségügyi, Szociálpolitikai és Társadalombiztosítási Szakosztály elnöke, dr. Virányi Mariann, az OGYÉI főosztályvezető helyettese, dr. Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője, dr. Pásztélyi Zsolt, a MEDICINA 2000 – Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, Torda Júlia, a Kórházszövetség kommunikációs vezetője, Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének (BEMOSZ) elnöke és Borjádi Györgyi, az AIPM kommunikációs menedzsere.

A pályázatra 2017. január 1. és 2017. október 15. között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek nevezhetők. A pályázatról további információ a www.aipm.hu/nekemszol oldalon található.

Forrás: https://napidoktor.hu/index