Mangosztan – az istenek gyümölcse 2015-04-14 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is. A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárul le! Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz. A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik. Az etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg. A kémiai alkotóelemek alapján felsorolta az összetevők ismert hatásait. Dr. Duke megadja a feltételezett napi adagokat és a várható kedvező hatásokat (a magnosztán gyümölcs alkotórészeivel kapcsolatban elvégzett saját és egyéb szakértők általi vizsgálatok alapján). A kedvező hatások teljes listája embert próbáló hosszúságú, 138 különböző tulajdonságot tartalmaz. Az alábbiakban felsoroljuk azt a néhány kedvező hatást, amelyeket a magnosztánt fogyasztó emberek nagy többségénél megfigyelhetők voltak. Vérzsírszint csökkentő hatás – csökkenti az LDL-szintet,- Antihipertenzív hatás – csökkenti a vérnyomást, Megelőzi az érelmeszesedést – az artériák elzáródását és megkeményedését, Kardioprotektor hatás – védi a szívizmot, Hipoglikémiás hatás – csökkenti a vércukorszintet, Parkinson-kór és Alzheimer-kór elleni hatás, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is, Immunstimuláns – serkenti az immunválaszt, Gombaölő hatás, Antibakteriális hatás, Antivirális hatás, dermatitis, sebfertőzések, tinea és akne kezelésére alkalmazható, Gyulladáscsökkentő hatás, Antipiretikus hatás – lázcsillapító, Zöldhályog és szürkehályog ellenes hatás, Csökkenti a pikkelysömör keltette viszketést, Ínybetegséget megelőző hatás, erősíti a fogágy kötőszöveteit, Hasmenést csökkentő hatás, Rost- és gyümölcssav tartalma segíti az emésztést és bélműködést, Elhízás elleni hatás – természetes fogyás, Kimerültséget csökkentő hatás,- Antidepresszív és szorongásoldó hatás, Öregedés gátló hatás.A tudomány számára még nem teljes mértékben ismeretes, hogy a mangosztán miért hatékony ennyi különböző betegség kezelésében, de feltehetően gazdag xanton tartalmában keresendő a megoldás. Mangosztánnal az allergia ellen Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is. Laboratóriumi tesztekben a növény kivonata hatékonyan enyhítette az allergiás tüneteket.A prosztaglandinok fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer fájdalomingerének közvetítésében. Így azok a gyógyszerek, amelyek meggátolják a prosztaglandinok képződését, fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. Forrás: