Szürkehályog ötven alatt

A homályos látás, a kifakult színek, a gyengébb éjszakai látás a szem romlás mellett a szürkehályog előjele is lehet.

Homályos látás, kifakult színek és gyengébb éjszakai látás. A legtöbb szemüveges ember számára mindez annak a jele, hogy ideje erősebb szemüveget venni. Viszont sok ezer középkorú, amúgy egészséges ember számára a fenti tünetek a szürkehályog előjelei lehetnek. A szürkehályog a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti. Az áttetszőség megszűnése megakadályozza, hogy megfelelő fény jusson a külvilágból a szem belsejébe, a retinára, így homályos látás alakul ki.

Az utóbbi időben meglepő módon megemelkedett a szürke hályoggal kezelt páciensek száma. Húsz évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment, ha valakinél 60 éves kor alatt szürke hályogot diagnosztizáltak, viszont csak az elmúlt nyolc hónap során négy 40 év körüli páciens fordult hozzánk szürke hályoggal, mondta Shafiq Rehman, a Yorkshire-i Szemklinika sebésze.

szurkehalyog

Az egyre fiatalabb korban jelentkező szürke hályogra az egyik lehetséges magyarázat, hogy az emberek egyre jobban odafigyelnek a szemük egészségére, és gyakrabban járnak szemészhez, ahol idejében diagnosztizálják a problémát, mondta Larry Benjamin, a Stoke Mandeville Kórház szemsebésze. Shafiq Rehman szerint sokan éveken keresztül élnek meggyengült látással szürke hályogból kifolyólag, de nem törődnek a problémával, és nem kezeltetik szakorvossal. A szürke hályog azonban idővel egyre jobban elterjed, és végül az életminőség komoly romlásához vezet.

Néhány esetben nagyon nehéz diagnosztizálni a szürkehályogot, mert a szürke folt épp a szemlencse magjának közepén található. A műtétet rendszerint helyi érzéstelenítéssel végzik. Az injekciót a szemgolyó közvetlen közelébe, vagy mögé adják. Ez nemcsak érzéstelenít, hanem a szemmozgató izmokat is lebénítja. A 40 perces műtét során egy apró szondát juttatnak a szemlencsét körülvevő kapszulába, ahol magas frekvenciájú hanghullámokat kibocsájtva lebontja a homályos látást okozó fehérjét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.