Magnézium kell a menzesznek!

A nők legnagyobb része a hormonális hatásokkal összefüggő változásokat észlel a menstruáció előtti napokban. Dr. Kovács Péter szülész-nőgyógyász elmondta, hogy mi is az a PMS.

A premenstruációs szindróma (PMS) nem más, mint a nők havi vérzése előtti időszakban megjelenő túlzott fájdalom. A menstruáció előtt 7-10 nappal a nők 80%-nak különböző tünetei vannak. „Vagyis a peteéréstől kezdve a menstruáció végéig alakulnak ki tünetek.” – magyarázza . Dr. Kovács Péter szülész-nőgyógyász. Ha ezek a tünetek lelki és fizikai megpróbáltatásokat okoznak, beszélünk a PMS-ről.

menstruaciso fajdalom2

Tünetcsoportok

Mivel a PMS-nek számtalan tünete lehet a szakemberek csoportokra osztották őket. Ilyen tünetcsoport az érzelmi instabilitás, érzékenység, a falánkság vagy a depresszió.

Sokan olyan fájdalmat éreznek a menstruáció előtti napokon, amelyek már-már elviselhetetlenek számukra. Ilyenkor beszélünk az úgynevezett premenstruációs szindrómáról. A pms-el összehozható tünetek nagyon sokfélék lehetnek. A panaszok időbeli megjelenése egyénenként nagy eltérést mutat, van olyan, akinél már két héttel a menstruáció előtt jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

menstruacio

„A női nemi hormonok ingadozása és ennek a központi idegrendszerre kifejtett hatása között van összefüggés. Hatás éri a szerotonin szintet, ami elsősorban a levertségér, a depresszióért felelős.” – magyarázza Kovács doktor.

Ezen kívül gyakoribbak a párkapcsolati problémák is, súlyosabb esetben öngyilkossági kísérlet is bekövetkezhet. A szakértő szerint menstruáció előtt sokkal több folyadékfogyasztás ajánlott. A premenstruációs szindrómában szenvedők számára a megfelelő gyógyszerekkel próbálják enyhíteni a fájdalmat, előfordul az is, hogy fogamzásgátlót írnak fel.

A testi tünetek közül a leggyakoribb a mellfeszülés és a fájdalom. Aki hajlamos rá, annál felléphet fejfájás vagy súlyos migrénroham is. A hormonális hatások következtében gyakoriak a bőrproblémák, a bőr elveszti rugalmasságát, száraz és fénytelen lesz, másoknál viszont éppen fordítva fokozottabbá válik a faggyútermelés.

„Tudományos kutatások kimutatták, hogy az étrendnek nagyon nagy szerepe van a kialakulásában, elsősorban a vitaminoknak. A B6 vitaminnak, a kálciumnak és a magnéziumnak.” – mondta Kovács doktor.

Van, aki étvágytalanságtól szenved, és van olyan is, aki folyamatosan csak az evésre tud gondolni. Sokan azonban túl a testi tüneteken depressziótól szenvednek. A pms-ben szenvedő nők részéről gyakoriak a felcsattanások, vagy a sírógörcsök.

menstruaciso fajdalom1

Van, ami enyhülést hoz

Azoknak a nőknek, akiknek a fájdalom ebben az időszakban elviselhetetlen, egy különleges tornát ajánlanak, aminek a rendszeres gyakorlásával enyhülnek a panaszok. Az ásványi anyagok közül a magnézium és a kalcium fontos a PMS megelőzésének szempontjából.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.