Ma túlnyomóan borult lesz az ég, és kettős fronthatásra számíthatunk

Túlnyomóan borult lesz az ég, csak az Alföldön vékonyodhat el, esetleg itt-ott rövid időre fel is szakadozhat a felhőzet. A délkelet felől érkező meleg és páradús, valamint az északnyugatról áramló hideg levegő keveredési zónájában igen nagy mennyiségű csapadékra és kettős fronthatásra számíthatunk.

Átmeneti kisebb-nagyobb szünetekkel továbbra is sokfelé várható eső, zápor, keleten helyenként zivatar is kialakul. Szombat éjfélig az Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon 50 mm fölötti csapadékmennyiség is valószínű. A középső országrész kivételével gyakran megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten időnként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a Nyírségben 25 fok is várható.

Ez a kettős fronthatás – amolyan “légköri ütközőzóna”- egy egészséges szervezet számára is megterhelő lehet, de különös tekintettel a szív – és érrendszeri betegségekben szenvedők számára várható nehéz időszak. Ilyen markáns változások idején a szívroham, a trombózis kockázata emelkedik, emellett a születésszám is megnő.

eso_elott

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap még borult, esős idő várható, délutántól lesz egyre kevesebb a csapadék. A hét első felében már több órára kisüt a nap, kezdetben még elszórtan kialakulhat záporeső, szerdán már nem valószínű csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadékra (legalább napi 5 mm) vasárnap az ország területének 80 százalékán számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 18 fok között alakul, a szerda hajnal lehet hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 16, 22 fokról 23, 28 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 14. 18,0 °C -4,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 37,7 °C (2011) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,9 °C (1930)

Forrás: met.hu