Ma is kánikula vár ránk

Hazánk keleti része fölött továbbra is meleg légtömeg helyezkedik el, hőségre, kánikulára lehet számítani.

Gomolyfelhők és kánikula

Elsősorban az Alföldön élőknél jelentkezhet csökkenő koncentrálóképesség, ingerlékenység. Az ország északnyugati részét hidegfront közelíti meg, az érzékenyebb szervezetűeknél a fejfájás, álmosságérzés hátterében légköri okok is állhatnak.

Kezdetben lehet egy-egy zivatar az Észak-Dunántúlon, illetve kis valószínűség mellett ország középső sávjában hajnalban kialakulhat egy-egy zápor, vagy zivatar, másutt nagyrészt gyengén felhős lesz az ég délelőttig. Később az Alföldön és az Északi-középhegységben helyben képződő gomolyfelhők, míg a Dunántúlon a front felvonuló felhőzete zavarja majd a napsütést. Délutántól előbb a Nyugat-Dunántúlon, később a keleti megyékben is megjelennek elszórtan zivatarok, itt-ott jégesővel, viharos széllökésekkel. Nagy területre kiterjedő, esetenként heves zivatartevékenység inkább az esti óráktól várható. Az ország nagy részén a déli, a Dunántúlon pedig az egyre nagyobb területen északira, északnyugatira forduló szél lesz élénk, időnként erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 26 és 34 fok között várható, de az Alpokalján ennél kicsit hűvösebb, az Alföldön melegebb is lehet.

nyar7

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de a Dunántúlon az időszak második felében már hosszabb időre kisüthet a nap. Eleinte sokfelé, majd főként keleten várható zápor, kezdetben zivatar is. Csütörtökön jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Erős, többször viharos lesz az északnyugati, északi szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 14, 20, majd 11, 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 26 fok között alakul, de csütörtökön keleten még melegebb lesz.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 11. 25,6 °C +4,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 37,4 °C (1968) legalacsonyabb hőmérséklet: 7,6 °C (1948)

Forrás: met.hu