Lumbágótól szenved már évek óta? Panaszai megszüntethetők!

Sokan évekig küzdenek derékfájdalmakkal, mire az már olyan mértékűvé válik, hogy mindennapi életüket is megkeseríti és tevékenységeik elvégzését is nagymértékben megnehezíti. Pedig nem kell együtt élni ezzel a fájdalommal, hiszen léteznek olyan terápiák, amellyel ez a mozgásszervi probléma hatékonyan és hosszútávra megszüntethető. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy mi okozza ezt az elváltozást, és milyen terápiával szabadulhatunk meg ettől a gerincbetegségtől.

Elhúzódó és gyakran kiújuló panasz

A lumbágó a gerinc alsó, ágyéki-keresztcsonti szakaszának fájdalma. Nagyon sok embert érint, legfőképpen azokat, akik napközben hosszú időt töltenek ülő helyzetben. Ilyenkor jelentősen terhelődik a gerinc alsó szakasza. A probléma kialakulásához korunk mozgásszegény életmódja is hozzájárul. Ez a betegség többféleképpen jelentkezhet: előfordul, hogy lassan, fokozatosan, évek alatt súlyosbodik, azonban olyan is lehetséges, hogy egy rossz mozdulat, vagy egy nehezebb súly felemelése provokálja a tüneteket. Legjellemzőbb érzete a fájdalom, mely leginkább reggel, felkelés után a legerősebb, majd később enyhül, amikor az ízületek, izmok „bejáratódnak” A fájdalom főleg a gerinc ágyéki-keresztcsonti szakaszára lokalizálódik, de előfordul, hogy lesugárzik a csípőízületbe, vagy a farizomba. Lumboisialgiának, vagy más szóval isiásznak nevezzük azt a formáját, amikor a lábba lesugárzó fájdalom és zsibbadást is érzékelhető. Erősségét tekintve sokféle skálán mozog, az enyhe, csak bizonyos helyzetekben jelentkező fájdalomtól, a mozgásképtelenséget okozóig terjedhet az intenzitása. A lumbágó általánosságban egy elhúzódó, néha enyhébb, néha erősebb tüneteket okozó mozgásszervi elváltozás, amely gyakran hónapokig, de akár évekig is képes panaszokat előidézni.

Derékfájdalom esetén különösen hatásos a gyógytorna

A funkcionális gyógytornával különösen jó eredményeket lehet elérni a derékfájdalom gyógyításában. A gyógytornász szakember által összeállított, személyre szabott gyakorlatokkal helyre állítható izmok- inak-idegek statikai, dinamikai, egyensúlya és visszaállíthatók a normál mozgásfunkciók.  Bár sokan a fájdalomcsillapítók szedésétől várják a javulást, ez nem hoz igazi eredményeket. A tartós javulást a gyógytorna tudja elősegíteni, valamint a természetes fájdalomcsillapítás terápia, amely a gerincben található ízületek gyulladásának megszüntetésére szolgál.

gerincfajdalom

Fájdalomcsillapítás? Szteroid nélkül, csak természetesen!

„Tapasztalatok szerint a természetes fájdalomcsillapítással kiváló eredményeket érünk el a lumbágóval küzdő betegeknél.  Ez egy kémiai összetevőktől mentes intraartikuláris (ízületi injekciós) terápia, olyan speciális hatóanyag, amelyet befecskendezve a fájdalmas ízületek köré, a probléma kiindulópontjánál hat, itt szünteti meg a gyulladást, és segíti a szöveti regenerációt. Mivel helyileg alkalmazzuk, a szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal szemben, nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, valamint jól tolerálható a szervezet számára, hiszen szteroid-mentes” –osztja meg szakmai véleményét a fájdalomspecialista. A betegek nagy része rövid időn belül fájdalmainak jelentős csökkenéséről számol be.

Fontos a szakszerű és hatékony kezelés

A derékfájás megszüntetéséhez fontos a szakszerű és hatékony kezelés. Ha ez elmarad és nincs feltérképezve, hogy mi a kiváltó oka, sőt azt sem tudjuk, hogy gyógyulásunk érdekében mit szabad és mit nem, akkor ne várjunk tartós javulást, sőt ne lepődjünk meg azon sem, ha a fájdalom kiújul. Ha a terápiás előírásokat betartjuk, otthon is folytatjuk a rendszeres gyógytornát, odafigyelünk a helyes testtartásra és az ülésre, valamint életmódunkon is változtatunk (megfelelő táplálkozás, mindennapi stressz kezelése, elegendő folyadékfogyasztás, rendszeres mozgás) sokat segíthetünk azon, hogy gerincünk állapota javuljon és elkerüljük a mindennapjainkat megkeserítő derékfájdalmat.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.