Bonyolult arcfelismerés

Amikor egy ismerőssel találkozunk, agyunk rendkívül gyorsan, látszólag erőfeszítés nélkül felismeri az arcát.

A tudósok eddig azt hitték, csupán egy kis terület felelős ezért a folyamatért, de most úgy tűnik, az egész agykéreg részt vesz a munkában. A felfedezést a Carneige Mellon Egyetem kutatói hozták meg, akik a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóirat aktuális számában publikálták az eredményeket. Véleményük szerint az új információk segíthetnek bizonyos rendellenességek, például az arcfelismerési képesség hiányának kezelésében.

„Ezután új kérdéseket tehetünk fel a vizsgálatok során, mivel tudjuk, hogy nem csak egy kicsi agyi terület felelős a jelenségért.” – véli Adrian Nestor, a kutatás vezetője. Kutatótársa, Marlene Berhmann, az arcfelismerési képtelenség szakértője egyetért vele: „Az arcok felismerése a legbonyolultabb vizuális folyamatok közé tartozik. Egyetemünk már régóta kutatja ezt a területet, és számtalan technikai eszköz áll a rendelkezésünkre. Most felfedeztük, hogy az agykéreg nagy területe dolgozik ezen a folyamaton.”

shutterstock_600225731

A vizsgálat során arcokat mutattak a résztvevőknek, miközben mágneses rezonanciás képalkotó készülék (MRI) segítségével figyelték, mi megy végbe az agyukban. Feladatuk volt felismerni a különböző képeket és arckifejezéseket. A funkcionális MRI (fMRI) adatok segítségével kielemezték, melyik agyi terület milyen munkát végzett. Úgy tapasztalták, hogy az elülső agykéreg osztja el az információkat, míg az orsó alakú terület játssza a központi szerepet a folyamatban.

„Most már nem csak jobban tudjuk modellezni az agy felépítését, de azt is megállapítottuk, hogy a különböző területek milyen mértékben vannak bevonva az arcfelismerési munkába és egyéb vizuális feladatokba, mint amilyen például a leírt szavak felfogása.” – mondta el Berhmann.

Forrás: