Gyógyult HIV-fertőzött?

Most ismét új reményt adhat a HIV-vel küzdőknek az első ember, aki gyakorlatilag teljesen kigyógyult a betegségből.

30 évvel ezelőtti felfedezése óta mintegy 30 millióan haltak meg a HIV miatt. A betegség naponta 7000 embert fertőz meg. A meglepő és elborzasztó statisztikák sajnos csak nagyon kevés publicitást kapnak, pedig a HIV nagyon égető probléma napjainkban is.

A 90-es években az anti-retrovirális szerek némi reményt adtak a betegeknek, és kezelhetővé tették az addig gyilkos gyorsasággal pusztító kórt. Bár a kezelés rendkívül drága és a szegényebb milliók számára elérhetetlen, azok, akik mégis hozzájutnak, akár évtizedekig is elélhetnek a betegség felfedezése után.

Most azonban ismét új reményt adhat a HIV-vel küzdőknek az első ember, aki gyakorlatilag teljesen kigyógyult a betegségből. Timothy Ray Brownt a HIV mellett akut mieloid leukémiával kezelték az orvosok, aki emiatt kemoterápiában és őssejt transzplantációban részesült. Amikor a rák ismét megtámadta a csontvelőjét, újabb őssejt transzplantációra volt szükség.

shutterstock_23953462

A transzplantációs donor azonban immunis volt a HIV-re (a tudósok szerint a fehérek 1 százaléka immunis a HIV-re – egyes szakértők szerint ez egy genetikai örökség, amelyet olyan ősöktől származtatnak, akik már évszázadokkal ezelőtt immunissá váltak a betegséggel szemben; mások szerint az immunitás a himlőre is immunis ősök öröksége.) Bár a transzplantációval a leukémiát akarták gyógyítani az orvosok, a kezelések után a HIV is teljesen eltűnt a férfi szervezetéből.

"A vírus nem terjed tovább és gyógyszeres kezelésre sincs szükség. A betegnek valószínűleg soha nem lesz már problémája a HIV-vel" – nyilatkozta Gero Huetter, Brown kezelőorvosa.

Bár Mr. Brown története valóban lenyűgöző, a tudósok szerint a csontvelő átültetés akár végzetes is lehet, ezért lehetetlen, hogy a HIV fertőzötteket Brownhoz hasonlóan transzplantációval kezeljék. Ennek ellenére a felfedezés sokak szerint új utakra vezetheti a HIV gyógymódját kereső orvosokat, akik eddig nem hittek benne, hogy a teljes gyógyulás lehetségessé válhat.

Forrás: