A Pampers és az UNICEF tetanusz elleni kampánya

A Pampers és az UNICEF 2010-ben tovább harcol a csendes gyilkosnak nevezett újszülöttkori tetanusz ellen, közös céljuk a betegség teljes felszámolása 2012-re.

Az UNICEF egyike a legnagyobb gyermekvédelmi szervezeteknek, amely 150 ország gyermekeit segíti világszerte. Az UNICEF a világ legnagyobb védőoltás felhasználója. 2008-ban a szervezet látta el védőoltásokkal a gyermekek 56%-át, s ehhez 2,6 milliárd adag vakcinát használt fel. Az UNICEF által támogatott védőoltás programoknak köszönhetően minden évben 2 és fél millió öt év alatti kisgyerek menekül meg a haláltól.

Mi a tetanusz?

A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta, igen súlyos, magas halálozási arányú betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe és ott mérget (toxint) termel. A tetanusztoxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. Az újszülöttek leggyakrabban a köldök fertőződése révén betegednek meg, ha az édesanya nem rendelkezik védettséggel, vagy ha a köldökcsonkot nem tisztán kezelték.7336A tetanusz története

A Hippokratész által ?időtlen emberi kínként? jellemzett tetanusz a világon az egyetlen megelőzhető fertőzéses, de nem fertőző megbetegedés. Az elsőként az Ótestamentumban ?Hetedik Napos Halálként? emlegetett kór (mivel általában a betegség rendszerint egy hét leforgása alatt végez áldozatával) még napjainkban is körülbelül 172 millió embert fenyeget annak ellenére, hogy már több mint 70 éve létezik a tetanusz elleni oltóanyag.

Európában és más iparosodott országokban a ma már rendszeres védőoltásoknak köszönhetően a tetanusz nem jelent veszélyt, és a múlt betegségének tekinthető. Azonban az újszülöttkori tetanusz fertőzés egyes  fejlődő országokban továbbra is gyakran fordul elő.

Annak ellenére, hogy a tetanuszfertőzés a terhesség alatt vagy ezt megelőzően egyszerű védőoltás beadásával megelőzhető, és a védőoltás védelmet nyújt az anya és a születendő gyermek számára egyaránt, a tetanusz a fejlődő világban az újszülöttkori halálozás gyakori okozója. Ezekben az országokban 100 ezer csecsemő nem éri meg első életévét az alig ismert, de annál veszélyesebb betegség miatt.7337A tetanuszfertőzést bekövetkezése után gyógyítani sajnos szinte egyáltalán nem lehet, a megbetegedett csecsemők akár 70%-a élete első hónapjában meghal. A tetanusz általi halálozással kapcsolatban a teljes képet nem ismerjük, hiszen a fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb népesség falvakban él, ahol alig vagy egyáltalán nem megoldott az egészségügyi ellátás és a megfelelő tájékoztatás. Ezeken a területeken a születések és elhalálozások száma nem ismert.

Tetanusz Magyarországon

Hazánkban, 1942 óta kötelezően oltják a gyermekeket tetanusz ellen. 2 hónapostól 11 éves korig ismételten, kombinált oltóanyaggal történik a védelem.

Aki gyermekkorában még nem kapott tetanusz elleni oltást, annak két alapoltás és egy emlékeztető oltás 10 éves védelmet biztosít.

Magyarországon az 1950-es évek elején még évi 500 megbetegedés fordult elő, újszülöttekben 40%-os, idősebb korban 80%-os halálozással. 2007-ben 3 ember halt meg tetanuszban, mindannyian 1941 előtt születtek, és védőoltást nem kaptak.

Forrás: