Magyarországon jó anyának lenni

Évről évre jelentést tesz közzé a Save the Children nemzetközi szervezet arról, hogy melyik országban mennyire jó anyának lenni.

A listát már évek óta az északi országok vezetik ? de Svédország, Norvégia, Dánia és Izland mellett az első ötben találjuk Ausztráliát is. A 125 országot vizsgáló tanulmány hat szempont alapján rangsorolja az anyák helyzetét a terhességi és szülési halandóságtól kezdve a modern fogamzásgátlás használatán keresztül az analfabetizmusig. A felmérés a gyerekek helyzetét is vizsgálja a csecsemőhalandóság, a tiszta vízhez jutás, a megfelelő táplálkozás és az iskoláztatás szempontjából ? hiszen egy anya csak akkor lehet igazán jól, ha a gyermeke is jól van.

A rangsorolás szerint a nők iskolázottságán, a szüléskor rendelkezésre álló képzett segítségen és a családtervezés elérhetőségén múlik leginkább a gyerekek életben maradása, illetve későbbi jóléte.

Míg az élbolyban végzett Ausztráliában a nők 72%-a használ fogamzásgátlót és 5800 anyából egy veszti életét szülés közben, addig a sereghajtó országok asszonyai közül mindössze 6% azoknak az aránya, akik tervezhetik a gyerekvállalást és minden tizedik anya belehal a szülésbe. A legjobban szereplő országokban szinte minden nő tud írni-olvasni és gyakorlatilag az összes gyerek jár iskolába.6819Ezzel szemben az utolsó tíz hely országaiban a nők háromnegyede analfabéta, három gyerekből pedig csak egy járhat iskolába. Afganisztánban, Bangladesben, Etiópiában és Nepálban a szülések kevesebb mint 15%-ánál van jelen képzett egészségügyi szakember. Pedig a felmérések azt mutatják, hogy negyedannyi nő életét követelné a szülés, ha megfelelő és szakképzett segítséggel hozhatnák világra a gyereküket.

A legutóbbi felmérés sereghajtói Csád, Mali, Burkina Faso és Niger, míg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a 10. helyen végzett. Mi, magyarok pedig igazán büszkék lehetünk: a lista szerint benne vagyunk az első 25-ben.

Forrás: