Koleszterinszint: a vörös hús egyenértékű a fehérrel? 2019-06-26 Blog Megosztás: Tweet Nem jobb a csirke a marhánál? A közhiedelemmel szemben egy új kutatás azt állítja: a fehér és a vörös hús ugyanúgy felviheti a koleszterinszintet, vagyis a csirke sem annyira előnyös. Vajon hányszor olvastuk, hallottuk az alábbi ajánlást: „Inkább csirke javasolt, mint vörös hús”? Nos, egy új tanulmány szerint mindenki melléfogott, aki ezt tanácsolta, ugyanis a vörös és a fehér hús egyaránt növeli a koleszterinszintet. A kutatást a San Francisco-i Kaliforniai Egyetemhez tartozó Oakland-i Gyermekkórház Kutató Intézetének (CHORI) szakemberei folytatták le. Az elemzés az első, amely átfogóan összehasonlítja a vörös és fehér hús hatását a koleszterinszintre. Fotó: 123rf.com A vörös hús, így a marha és a bárány például meglehetősen népszerűtlenné vált az elmúlt években, mivel a kutatók már korábban összefüggésbe hozták fogyasztását a szívbetegséggel. Az étrendi ajánlásokban sem biztatják ezek gyakori fogyasztására az embereket, inkább a baromfit javasolják egészségesebb alternatívaként. „Amikor ezt a tanulmányt megterveztük, azt vártuk, hogy a vörös húsnak kedvezőtlenebb hatása lesz a vér koleszterinszintjére, mint a fehérnek. Igencsak meglepődtünk, hogy nem ez a helyzet. A koleszterinszintre kifejtett hatásuk megegyezett, a telített zsírtartalom egyenértékű volt”– magyarázta dr. Ronald Krauss. Krauss a CHORI atherosclerosis kutatásának vezető kutatója és igazgatója. Miután megvizsgálták, hogyan érintette a koleszterinszintet a vörös hús, a fehér hús és a növényi fehérje, Krauss és csapata megállapította, hogy a vörös és a fehér hús is magasabb koleszterinszintet eredményezett, mint az ugyanakkora mennyiségű növényi fehérjét tartalmazó étrend (a fűvel etetett marha, a hal és a feldolgozott termékek, így a bacon sem volt bevonva az analízisbe). A megállapítás tartotta magát azután is, hogy számításba vették a telített zsírok magas mennyiségű bevitelét – mutattak rá a kutatók, s ez azt sugallja, hogy a legjobb módja a koleszterinszint ellenőrzés alatt tartásának az, ha nem húsból származó fehérjék felé fordulunk, azaz zöldséget, hüvelyeseket, tejtermékeket fogyasztunk inkább. „Eredményeink azt mutatják, hogy a vörös hús és a fehér hús ajánlását nem csupán a vér koleszterinszintjére gyakorolt hatásra kellene alapozni. A vörös hús fogyasztásának egyéb hatásai hozzájárulhatnak a szívbetegséghez, de a hatásokat részletesebben meg kell vizsgálni az egészség javítása érdekében” – mondta Krauss. A tanulmányt a American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölte. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php