Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?

Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb sérülést, amit elszenvedhet a laminált padlója, és a megoldást, amivel ezt a szépséghibát kijavíthatja.

De, ha az Ön padlója még tökéletesen ragyog, megtudhatja, mit kell tennie ahhoz, hogy ez évek múltán is így maradjon.

Karcolások a laminált padló felszínén:

Ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel találkozhatunk. A laminált padló dekorációs rétegét egy véletlen baleset miatt megkarcoljuk, és a kedvenc mintázatunkon egy csúnya seb fog éktelenkedni.

Megoldás: Színezett polírozó pasztával beszínezhető, és eltömíthető a karcolás. Sajnos nem hozza vissza az eredeti állapotot, és nem is időt álló. Érdemes a karcolásokat havonta, kéthavonta ismét átkezelni.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:

Erre van egy nagyon egyszerű megoldás. A bútorok lábaira gumis védőt kell ragasztani, hogy ne adjunk esélyt arra, hogy egy jó vacsora után felkelve a székek lábaival sérüléseket ejtsünk a laminált padlón.

padló3

Szétcsúsznak a lapok az illesztéseknél:

A hibás illesztések következtében gyakori, hogy a lapok idővel szétcsúsznak. Az illesztések elválnak egymástól, és a laminált padló lapok kötés nélkül szabadon csúszkálnak.

Megoldás: A probléma csak a laminált padló teljes felszedésével orvosolható. A nútok (illesztések) ilyenkor a legtöbb esetben sérülnek, így azokat biztosan ki kell cserélni, és a felszedés folyamán is rongálódni fognak az elemek. Az illesztéseknél sérült elemeket ragasztással még össze lehet kötni, de ilyenkor inkább javasolt kicserélni a lapokat.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:

A laminált padlót lerakni nehezebb, mint elsőre tűnik. Érdemes inkább szakemberre bízni. De ami a leggyakrabban okozója a laminált padló szétcsúszásának, hogy azt puha aljzatra, sok esetben padlószőnyegre fektetik le. Ilyenkor minden terhelés az illesztéseken lesz, amik idő után elengedhetnek.

Betörik a padló:

A laminált padló túlzott terhelésnek kitéve sajnos be tud szakadni. Egy több száz kilós zongora lába könnyen beszakíthatja a laminált padlót. De komoly károkat okozhat egy lábakon álló nagy gardrób szekrény is. Mi legyen, ha ez bekövetkezik?

Megoldás: Első látásra jó ötletnek tűnhet felszedni a laminált padlót, és kicserélni a sérült elemet. Ilyenkor viszont számolni kell azzal, hogy a felszedéskor jó néhány lap sérülni fog az erős kötés miatt, amiket majd szintén le kell cserélni. Érdemes inkább parketta tömítő fugával elfedni a sérülést. Idő, és költségkímélőbb megoldás.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:

A laminált padló megvásárlásakor feltétlenül meg kell nézni, hogy milyen igénybevételnek, milyen terhelésnek lesz ki kitéve. Érdemes konzultálni is egy szakemberrel.

Megkopik a laminált padló felszíne:

Az idő vasfoga sajnos még a legjobb kopásállóságú laminált padlót sem kíméli. Idővel megkophat a felszíne, és elveszítheti eredeti szépségét.

Megoldás: A megkopott részeknél alkalmazható a korábban említett színezett polírozó paszta, amivel a sérült részeket egyszerűen át lehet „festeni”. Bár az eredeti élményt már nem hozza vissza, de a kopást elfedi.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:

A kopás egy természetes folyamat, de ez lelassítható, ha az igénybevételnek megfelelő kopásállóságú laminált padlót fektetünk le az adott helyiségbe. Egy vékony alacsony kopásállóságú laminált padló nem való egy forgalmas előszobába. A kopás folyamata ellensúlyozható a kopásállósággal.

 Apró hullámok jelennek meg az illesztéseknél:

A fa tartalmú, fa alapanyagú padlók alapvetően nem állnak ellen a víznek. Ez alól sajnos a laminált padló sem kivétel. Az illesztések mentén víz hatására az illesztési nútok megduzzadnak, és apró hullámok jelennek meg a padló felületén.

Megoldás: Ez a hiba sajnos csak a laminált padló cseréjével orvosolható. A víz miatt megduzzadt illesztéseket nem lehet eredeti állapotukba visszahozni.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:

Aki szeretné hosszú távon megőrizni a laminált padló eredeti szépségét, annak feltétlenül azt javasoljuk, hogy a vizes felmosást mindenképpen tegye félre, és cserélje le enyhén nedves rongyra, és használjon a tisztításra kimondottan erre a célra készült padlóápolókat.

padló2

Felpúposodik a padló:

A kevés dilatáció miatt (illesztési hézag a fal mellett) a laminált padlónak kevés helye van arra, hogy a szoba hőmérséklete, és páratartalma miatt duzzadjon, ami egyébként egy természetes folyamat. Ha ez a dilatáció nem elég a padló lapjai a falhoz szorulva felpúposítják a teljes padlót.

Megoldás: Ez a probléma orvosolható. Első lépésként le kell szedni a szegőlécet, és meg kell vizsgálni, hogy hol ütközik neki a falnak a laminált padló. A leggyakrabban a küszöbnél található ez a pont. A ráfekvést egy favésővel kell kivésni úgy, hogy legyen ismét hézag a fal és a padló között, de azt a szegőléc még eltakarja. Favéső helyett elegánsabb megoldás a vágógép.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:

A fa duzzadása – a hőmérséklet és páratartalom változás következében – egy természetes folyamat. A laminált padlót a lerakás előtt 48 órával kicsomagoltan abban a szobában kell tartani, ahol le lesz fektetve. Bár ezek után is tud még duzzadni, ezért arra is figyelni kell, hogy nem szabad kevés dilatációs hézaggal nagy területet leburkolni a laminált padlóval. A laminált padló laponként akár 1 mm-t is duzzadhat hosszanti irányba.

Érdemes tehát inkább arra összpontosítani, hogy ezek a sérülések ne következzenek be. Elejét venni annak, hogy a laminált padló szépsége apróságok miatt csorbuljon. De ha mégis megtörténne, ezeket a megoldások bátran alkalmazhatja.

Szerző(k): Szalay László és Bognár András Melegburkolás szakértők, és a „Hogyan hozd ki a lakásodból a MAXIMUMOT?!” ingyenes e-mailtanfolyam trénerei.

Forrás: https://napidoktor.hu/index