Készítsünk házi tortilla chipset! 2017-04-03 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Hogyan tehetünk felejthetetlen élménnyé egy egyszerűnek indult családi mozizást? Készítsünk házi tortilla chips-et! Házi tortilla chips Magam se értem, mi ütött belém, amikor a múltkor a sütő elé pattantam, hogy én most tortilla chips-et fogok készíteni, de nem bántam meg a döntésemet. Ráadásul végre kibonthattam a kamrámban bújkáló kukoricalisztet, amelyet a legutóbbi vásárláskor emeltem le a boltban a polcról a végre-ki-kéne-már-próbálni-ezt-is felkiáltással, aztán meg jól elfelejtettem. Bár nem ez a legegyszerűbb recept, amelyet valaha is próbáltam nagycsaládos anyaságom alatt, de a végeredmény kárpótolt a fáradozásért: a gyerekek nagyon örültek, hogy végre valami olyasmit sikerült alkotnom, ami nemcsak nyomokban (íz és kinézet tekintetében) hasonlít az ipari változatra, hanem úgy igazán, én meg azért, mert csak nyomokban hasonlít az ipari változatra a hozzávalókat illetően. Finom rágcsa, ahogy te szereted Hozzávalók 1 bögre kukoricaliszt (3,5 dl-es bögre) 1 bögre finomliszt (finom) 1 kiskanál sütőpor ½ kiskanál só 10 dkg vaj 2 dl víz (forró, szükség szerint) Elkészítés Keverjük össze a liszteket a sütőporral és a sóval. Morzsoljuk a keverékhez a hideg vajat. Adjunk hozzá kevés forró vizet és robotgép segítségével dagasszuk össze lágy tésztává (ha morzsálódik, adjunk még hozzá vizet). Gyúrjuk át kézzel is a nyers tésztát, majd sodorjunk belőle rudat. Melegítsünk elő egy vastagabb aljú serpenyőt a tűzhelyen (nem kell olajozni). A tésztarúdból csippentsünk le kisebb diónyi darabokat és egy vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki őket kör alakúra olyan vékonyan, amennyire csak tudjuk (papírvékonyságú a legjobb). A körlapokat egyesével tegyük a forró serpenyőbe. Ha kifehéredett, lapattál fordítsuk át és süssük meg a másik oldalát is. Közepes lángon dolgozzunk és vigyázzunk, hogy ne égjen meg a tészta! Nem kell alaposan átsütni, maradjon hajlítható a tortilla lap. Sütés után a kisült lapokat azonnal tegyük egy lábosba/tálba és fedő alatt pihentessük, hogy puhák maradjanak. Melegítsük elő a sütőt 165 Celsius fokra. Ha kész vagyunk az összes lappal, vágjunk 6-7 lapot cikkekre és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Spricceljük vagy kenjük meg a tetejüket kevés olajjal, szórjuk meg a kedvenc fűszerkeverékünkkel (só mindenképpen legyen benne). Tegyük a sütőbe az előkészített tortilla chipseket és 10-15 percig szárítsuk a közepesen meleg sütőben. Megjegyzés 1 bögre=3,5 dl A sütés hőfokát ki kell tapasztalni: nekem 165 Celsius fokon volt tökéletes, de elképzelhető, hogy más sütőtípusnál magasabbra kell csavarni a hőmérsékeletet, 175 Celsius fok környékére. Ne ijedjünk meg, ha az első próbálkozásra kicsit szabálytalanok lesznek a chips-ek, gyakorlat teszi a mestert… Forrás: Mom with Five