Kellő vízfogyasztás egyenlő soványság?

A víz anyagcsereaktiváló szerepe igen fontos

Mi mennyi vizet iszunk meg naponta? Kutatók szerint a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nemcsak azért fontos, mert oltja a szomjunkat. Mivel aktiválja az anyagcserét, segít a felesleges kilók elkerülésében, s így sokat tesz a soványságért.

Vizet legtöbb esetben akkor iszunk, ha szomjasak vagyunk. A tudatosan élők azonban mindig kellő mennyiségű vizet visznek a szervezetükbe – de nem viszik túlzásba.

A vízfogyasztásnak van egy nagyon fontos szerepe azon túl, hogy kulcsfontosságú a testünk megfelelő működéséhez. Aktiválja az anyagcserénket, ami azzal is jár, hogy napi másfél vagy 2 liter víz megivásával 100 kalória csúszik le rólunk.

 

Michael Boschmann berlini kutató tanulmányában fiatal nőknek és férfiaknak adott éhgyomorra vizet, melyből fél litert kellett meginniuk. A testben megnőtt az energia-forgalom, mintegy 30 százalékkal, s a hatás 60-90 percig kitartott. Ha az anyagcsere eléri ezt a hatásfokot, ennyi idő leforgása alatt 25 kalóriát éget el a test. Eredményeképpen 100 kalóriától vagyunk képesek megszabadulni, ha napi 1,5-2 liter vizet megiszunk.

A vízfogyasztás titka az, hogy a vért rövid időre hígítja, ezzel kiváltva a májban egy reflexet. A reflex a szimpatikus idegrendszert aktiválja. Ennek célja felkészíteni a testet az előtte álló feladatok elvégzésére, s mindehhez energiát használ.

 

Fontos tehát a gyakori vízfogyasztás, nemcsak főétkezésekhez, hanem ezek között is.

Tudni kell ugyanakkor, hogy aki szívbeteg, vesebeteg vagy anyagcsere-betegséggel küzd, annak nem szabad ugyanilyen mennyiségben vizet innia – a megfelelő mennyiségről kezelőorvosával szükséges konzultálnia.

A vizes pohár állandó emelgetése is tilos. Amennyiben valaki túl sok vizet fogyaszt, vízmérgezést kaphat. Ennek során a testben levő tápanyagok túlzottan felhígulnak, s nem képesek ellátni feladatukat.

A legjobb, ha télen naponta másfél liter, míg nyáron 2-3 liter vizet iszunk meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.