Jóváhagyatlan fülcseppekre kapták fel a fejüket

E vényköteles fülcseppeket már évek óta el lehet érni, ám azok minősége és biztonsága miatt lehetnek aggodalmaink.

Az a vényköteles fülcsepp, amelyet gyermekünk használ a fülfájására, könnyen azon termékek között lehet, melyeket az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) górcső alá vont a közelmúltban.

Egyes gyógyszerek, melyeket éveken át felírtak és árusítottak a fülfájdalom és a duzzanat enyhítése érdekében, biztonsági, minőségi és hatékonysági szempontból nem lettek értékelve – közölte a hatóság. Értesítette a gyógyszergyártókat arról: állítsák le a fülcseppek értékesítését, miután jó néhány helyi allergiás reakcióról érkezett bejelentés – ezek a fület, szájat, szemet, arcot és nyakat érintették. A cseppek a fülben viszketést, szúró, égő és irritáló érzést okozhatnak az FDA szerint.

„Amennyiben nem tudjuk, van-e ezeknek a gyógyszereknek bármilyen előnye, nem kell elfogadnunk a lehetséges mellékhatásokat” – mondta az FDA munkatársa, Dr. Charles Lee. A hatóság nem említ neveket és gyártókat, de arra felhívja a figyelmet, hogy „olyan vényköteles, nem jóváhagyott fülészeti gyógyszerek esnek az intézkedés alá, melyek benzokaint; benzokaint és antipirint; benzokaint, antipirint és cink acetátot; benzokaint, chloroxylenol-t és hidrokortizont; chloroxylenol-t és pramoxint; chloroxylenol-t, pramoxint és hidrokortizont tartalmaznak.”

A cseppek csomagolásán nem hozták nyilvánosságra, hogy az FDA által nem jóváhagyott termékről van szó. A legaggasztóbb az, hogy közülük néhányat gyerekeknek és csecsemőknek írnak fel, ugyanis ők kapnak leginkább fülgyulladást.

shutterstock_87484186 (1)

„Nagyon egyszerű: a gyógyszereket, melyeket gyerekeknek ajánlanak, rajtuk is kell tesztelni – fogalmazott Dr. Lee. – Ezekről a termékekről azonban nem igazolták, hogy hatékonyak lennének bárkinél is, tehát nincs bizonyíték rá, hogy működnek.”

A szóban forgó gyógyszerek csak egy töredéke azoknak a vényköteles készítményeknek, melyeket a középfülgyulladás, külső fülgyulladás és felesleges fülzsír problémákra írnak fel. Számos FDA által ellenőrzött gyógyszer van, amelyeket használhatunk a célokra. De vannak nem recept nélkül is megvehető készítmények is, melyekkel meg lehet előzni például az úszófül nevű problémát és a fülzsír-lerakódást – hívta fel a figyelmet a hatóság.

Mit tehetünk, ha orvosunk nem ellenőrzött gyógyszert ír fel nekünk? Megkérhetjük, hogy egyéb alternatívák közül válasszon – ajánlja az FDA munkatársa. Ha pedig mi magunk vagy hozzátartozóink tapasztalnak mellékhatásokat a gyógyszer használata következtében, azonnal keressünk fel egy orvost.

Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság akciója a Nem engedélyezett gyógyszerek és terápiák kezdeményezés részeként zajlik, melyet azért indítottak el, hogy megóvják az embereket a nem biztonságos készítményektől, melyek ráadásul nem hatékonyak és rossz minőségűek is.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: