Itt a negyedik oltás szakmai ajánlása – Ki tud eligazodni rajta?

Megküldte a szakmai ajánlást a Nemzeti Népegészségügyi Központ, de nehéz belőle leszűrni, hogyan tovább. Az mindenesetre feltűnő, hogy épp a negyedik oltás körüli káoszról szóló cikk után küldték körbe.

Megjött a várva várt szakmai ajánlás a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a negyedik oltással kapcsolatban. A leiratot Kunetz Zsombor oxiológus szakorvos tette közzé Facebook oldalán. A szakember azonban úgy fogalmaz, hogy az orvosok „előrébb nem lettek vele” – számol be a Forbes.

A központ ajánlásában ugyanis olyan kitétel szerepel, miszerint a negyedik oltást a harmadik után négy hónappal lehet beadni, de az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata, aki „a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt.”

Viszont Kunetz szerint épp ezek a szakmai szempontok hiányoznak, az NKK „nem részletezi, kivétel az immunhiányos, immunszuppresszív betegek esetében van talán.”

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az viszont feltűnő, hogy az NKK épp azután küldte körbe az ajánlást, miután a Népszava reggel arról írt: az oltóközpontok többsége kivár, amíg megkapja a központ ajánlását. „Több alkalommal volt már, hogy jött beteg negyedik oltásra, de elküldtük, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntés hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget” – mondta egy az egyik budapesti oltóközpont vezetője a lapnak.

A Népszava anyaga alapján elég nagy fejetlenség lehet az oltóközpontokban. Az orvosok még nyomtatványt sem kaptak a negyedik oltás igényléséhez, de a páciensek már jönnek. „Múlt csütörtök óta egész nap égnek a vonalak egyfolytában kérdezik, hogy mit kaphatnak nálunk negyedikre. Egy 80 éves hölgy naponta többször is hív minket, szeretné mihamarabb beoltatni magát. Öt hónapja kapta meg a harmadikat, de most a háziorvosát nem éri el. Pedig amíg ő nem hoz tőle egy papírt arról, hogy javasolja az újabb vakcinát, addig nem merjük beoltani. Ilyen igazolást azonban eddig még egyik páciensünk sem hozott” – mesélte a lapnak az orvos. Hasonlóan nyilatkoztak egy nagy budai kórház oltópontjánál is, egyelőre ők is szakmai eljárásrendre vagy kezelőorvosi ajánlásra várnak.

Az intézmény vezetője telefonon iránymutatást is kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

Olvasd el ezt is!

COVID – Februártól kötelező az oltás

Forrás: https://napidoktor.hu/index