Így igyunk – Folyadékpótlás a nyári túrák során

Van egy kedvenc mondásom: tudtam, csak nem sejtettem. Valahogy így vagyunk a folyadékpótlással is. tudjuk, hogy létszükséglet, de nem sejtjük, hogy nem a szomjhalálra kell gondolnunk ezzel kapcsolatban. a végletig ugyanis sok fázis van: a dehidratáció különböző fokai, melyek már egy kulacsnélküli túrán is ártanak szervezetünknek.

Folyadékpótlás a nyári túrákon

Nyár lévén különösen fontos érintenünk ezt a témát, hisz tudjuk, hogy tudod, de nem biztos, hogy sejted. Fizikai aktivitás során testünk intenzívebb párologtatásba kezd. átlagos környezeti hőmérséklet mellett, egyenletes, közepes mértékű terhelésnél óránként közel 1 liter folyadékot veszítünk. Ha bármely tényező növekszik (mozgásintenzitás, környezeti hőmérséklet) párolgással óránként is liternyi folyadékot veszíthet a szervezet. Egy hosszan tartó, tempós túrán, nyári melegben ilyen adatokkal kell kalkulálni.

 


A kiszáradás definíciója szerint a nagy mennyiségű folyadék- és elektrolitvesztést nevezzük így, ugyanakkor már 1%-os vízhiánynál dehidratált állapotba kerülünk, pedig ez nem is tűnik nagy mennyiségnek. Ez az az érték, amelynél – nagy átlagban – szomjúságérzet érzünk, a szomjúságérzet pedig egy késleltetett reakció. Tehát ekkorra már a szervezetünk érzékeli, hogy kevesebb a folyadék, mint amennyivel optimálisan tud működni. Ekkor már csökken a teljesítőképesség. Noha ez a szám nagyon kevésnek tűnik, mindjárt másként tekinthető annak tudatában, hogy 2%-nál tökéletlen a rövid távú memória, 10%-nál pedig leállnak a vesék. A szomjúságérzet persze becsapós, mert mint utaltam rá, ez egyénileg eltérhet. Idős korra például sokaknál csak nagy folyadékveszteségnél jelentkezik, ezért az idősebbeknek különösen tudatosan kell kezelniük a napi kötelező folyadékbevitel mennyiségét.
Van úgy, hogy a szervezet víztartalmának csökkenése megváltoztatja a víz- és az elektrolitok (sóháztartás) arányát, van úgy, hogy azonos arányban maradva csökken mindkettő. Ezért fontos dehidratáció esetén a sóháztartás visszaállításáról is gondoskodni. A sejtekbe áramló víz a sóval együttműködve szabályozza a sejteken kívüli víz mennyiségét. Teljesítménytúrákon például hasznos izotóniás italokat fogyasztani. A túrán „csak” visszaveti teljesítményünket a folyadékhiány, hosszabb távon azonban komoly betegségek (pl.: magas vérnyomás, Alzheimer-kór) kialakulásában is szerepet játszik az elégtelen folyadékbevitel. Kockázatukat azzal is lehet csökkenteni, hogy sok vizet iszunk.
Igen, elsősorban vizet, intenzív folyadékvesztésnél izotóniás készítménnyel kombinálva. Persze sok más finom és egészséges ital létezik, de napi folyadékbevitelre vetítve annak legalább a felét víz adja ki. Az egészségteleneket, mint a csontok nagy ellenségének tartott, foszforsavat tartalmazó édesített szénsavas üdítőket, legjobb teljesen mellőzni. A nagy kávésoknak pedig azt ajánlják az orvosok, hogy vízhajtó hatására tekintettel az átlagnál is több vizet igyanak.

 

Mivel a testünkben lévő folyadék mennyisége a test hűtését és melegen tartását is szabályozza, különösen fontos sportolás közben inni, akár jelentkezik a szomjúság érzet, akár nem.

 

A szervezet párologtatással hűti magát, az izzadással igyekszik a test optimális hőmérsékletét fenntartani. Ahhoz, hogy legyen mit kiizzadni, folyamatosan pótolni kell a veszteséget.

 

TURISTA TIPP

Túrázz víztartállyal ellátott hátizsákkal! Mivel az első ilyen hátizsákokat a CamelBak gyártotta, a márkanév mára már az ilyen típusú hátizsákok általános elnevezésére is szolgál. Könnyen vihető, nem zavar gyaloglás, sportolás közben, több liternél sem okoz kényelmetlenséget. Menet közben is ihatsz, így biztosabb a folyamatos, egyenletes vízbevitel.

Forrás: Turistamagazin


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.