Hidegfront sokfelé széllel és záporokkal

A többórás napsütés mellett a Tiszántúlon, illetve estefelé a Dunántúlon lehet erőteljesebb a felhőképződés.

Ezeken a területeken elszórtan zápor, északkeleten, keleten zivatar is kialakulhat. Az élénk északnyugati szél estefelé átmenetileg több helyen megerősödik, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Este még összességében több helyen alakulhatnak ki zivatarok, heves zivatarok, nagyobb számban a Dunától keletre. Heves zivatart legnagyobb eséllyel felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadék), kisebb eséllyel átmeneti szélrohamok (> 70 km/h), jégeső (> 1-3 cm feletti átmérő) kísérhet.

eso

Késő este északnyugat felől egy hidegfronthoz kötődve alakulhatnak ki ismét szórványosan gyors mozgású, viharos lökésekkel kísért zivatarok.

Szerdán napközben az északkeleti határ közelében van esély egy-egy zivatar kialakulására.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

Pollenjelentés

A következő napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, sőt helyenként a nagyon magas szintet is. A csalánfélék pollenkoncentrációja emelkedik, jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. Közepes, esetenként magas szintet érhet el még a kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, bár helyenként közepes is lehet. Általában alacsony mennyiségben van jelen az eperfafélék, a hárs és a bálványfa virágpora, illetve előfordulhat még egy-egy szem a tölgy pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

 

Forrás: met.hu