Hidegfront és sok helyütt hóesés várható

Éjszaka észak felől megnövekszik a felhőzet, reggelre a déli tájakon is beborul az ég, és az ország északi felén már kisebb havazás, az Észak-Dunántúlon pedig havas eső, ónos eső is lehet.

Napközben alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, de estétől az északi megyékben már szakadozik, csökken a felhőzet. Több helyen várható kisebb csapadék: eleinte főként havazás, a Dunántúl délnyugati, nyugati felén havas eső, eső, a nap első felében ónos eső lehet, majd kora délutántól a középső országrészben is előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugati, nyugati szél az északi, északkeleti vidékeken sokfelé erős, helyenként viharos lesz, amely arrafelé hófúvást okozhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +4 fok között várható, északnyugaton lesz a legenyhébb idő.

Hidegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk nő a szervezet görcskészsége, szívkoszorúér-fájdalmak, illetve epilepsziás rohamok jelentkezhetnek. Korábban megindulhatnak a szülések. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi panaszok. Előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás.

havazas

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Az időszak első felében nagy területen lesz viharos az északi szél, a napsütés mellett felhőátvonulásokra számíthatunk, amelyeket csütörtökön elszórtan kísér hózápor, kisebb havazás. Szombaton a nap második felében északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és éjszaka, illetve vasárnap napközben többfelé várható havazás.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a csütörtöki -1, -7 fokról szombatra -10, -20 fokig csökken, és vasárnapra is csak kissé gyengül a fagy szorítása. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -3 és +3, ezt követően -3 és -11 fok között valószínű, majd vasárnap +2, -9 fok várható. Végig északkeleten lesz a hidegebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 2. -5,3 °C -5,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 12,8 °C (1984) legalacsonyabb hőmérséklet: -21,6 °C (1888)

Forrás: met.hu