Hidegfront érkezik esővel, zivatarral

Észak felől megvastagszik a felhőzet, délben már délen is erősen felhős lesz az ég. Eleinte északon helyenként, majd a déli óráktól egyre többfelé alakul ki eső, zápor, a Dunántúlon néhol zivatar is lehet.

Késő délutántól északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső országrészben helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 19 fok között valószínű, de az északkeleti határvidéken kissé hidegebb is lehet.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére. A szeles idő az amúgy frontokra nem érzékenyeknél is okozhat fejfájásos panaszokat.

Forrás: met.hu