Hét terület, ahol fontos a tudatosság

Tudatosság, mindfulness, reziliencia, mind-mind menő, trendi szavak napjainkban, de vajon tényleg tudatosak vagyunk? Napjaink rohanó világában nem árt néha megállni kicsit, venni egy mély levegőt, körülnézni és kicsit kívülről szemlélni világunkat, hogy megtaláljuk a számunkra kijelölt utat.
 
A Generali a Biztonságért Alapítvány most ebben próbál segíteni és az egészségmegőrzés, gyermekvédelem, közlekedésbiztonság témakörökben összegyűjtötte az élet azon 7 területét, ahol megéri tudatosan viselkednünk. Lássuk a listát!
 
 
1. Egészségmegőrzés
Egy ilyen világjárvánnyal teli időszakban mi sem fontosabb, mint a testi-lelki egészségünk megőrzése. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészségünk megóvása mindig is elsődleges és az egészségünk terén az a mondás kifejezetten igaz, hogy a bajt mindig könnyebb megelőzni, mint kezelni azt. Az alapvető szűrések elvégzése mellett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, korai felismerése az elsődleges cél.
A Generali a Biztonságért Alapítvány célkitűzései között is szerepel a betegségmegelőzés. Az Alapítvány a Generali Egészségügyi Szűrőprogram keretében két szűrőbusz segítségével, a lakosság részére ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat biztosít.
 

Fotó: 123rf.com

 
 
2. Gyermeknevelés
A koronavírus következtében az év első hónapjaiban beszorultunk a 4 fal közé, az otthonunk egy teljesen multifunkciós helyszínné alakult át, igyekeztünk az élet minden területén helytállni, de vajon eközben mi zajlott le óvodás és iskoláskorú gyermekeink fejében, lelkében? A helyzet bizonytalansága, az ingerszegény környezet és a barátok nélkülözése sajnos náluk is komoly lelki sérülésekhez vezethetett. Ezt a kiszolgáltatott helyzetet szülőként is oldhatjuk mesefeldolgozással.
Érdemes lehet utánanézni a Blum programnak, melyben neves meseterapeuta, pszichológus és drámapedagógus csapata interaktív közösségi mesefeldolgozással foglalkozik. Az Alapítvány támogatásával működő program komplex művészetterápiás óvodapedagógiai módszerekkel segíti a kisgyermekek személyiségfejlődését. Mérések mutatják, hogyan lesznek a programban részt vevő óvodások egyre kiegyensúlyozottabbak, válnak egymással együttműködő és kreatív közösségé, legyen szó akár hátrányos helyzetű, akár jó körülmények között élő gyermekekről. A programmal 4500 intézményt és pedagógusait, valamint szülőket szólítanak meg.
 
 

 
3. Közlekedés
A tudatos közlekedés mind a gyalogosan, mind pedig a járművekkel, gépkocsikkal közlekedők részéről sem elhanyagolható hozzáállás, hiszen rengeteg időt töltünk el minden nap a közlekedéssel. A tudatos közlekedésre nevelést már kisgyermek korban célszerű elkezdeni, hogy a gyermekek időben megismerjék a közlekedési helyzeteket és veszélyforrásokat. A nevelésben legalább annyira fontos szerepet játszik a játékosság és kreativitás, mint a saját nyelvükön megfogalmazott elméleti képzés. A megfelelő minták kialakításában és a közlekedésbiztonsági alapelvek átadásában szülőként meghatározó szerepünk van. A közlekedési magatartásunk személyes példamutatása jelentős mértékben határozhatja meg gyermekünk közlekedési szabályokhoz való hozzáállását.
 
 

 
 
 
Az Alapítvány kiemelt célja a gyalogosok védelme a közlekedésben, így olyan innovatív gyalogosvédelmi rendszerek kiépítését támogatja, amelyek képesek hatékonyan megelőzni a gyalogosgázolásokat. Az Alapítvány által támogatott  SafeCross Okos Zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. Mérések szerint nagyságrendekkel, 55%-ról 76 %-ra növekedett az autók megállási hajlandósága az ilyen gyalogátkelőknél.
 

Fotó: 123rf.com

 
4. Sport
Az egészséges életmód alapja a testmozgás, hiszen számos pozitív hatással van a szervezetünkre. A sport oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. Fokozza a vérkeringést, segít megszabadulni a felesleges anyagok egy részétől, növeli a tüdőkapacitást és az aktív életet élőknél ráadásul kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is. A sport és mozgás jó tulajdonságairól szóló listát szinte a végtelenségig lehetne folytatni, egy biztos, aktív életmóddal sokat tehetünk test-lelki egészségünk megőrzése érdekében.
A Generali a Biztonságért Alapítvány ezért is támogatja az egészséges életmód népszerűsítését. Az Alapítvány támogatásával sok ezer embert mozgat meg a balatonfüredi Tagore sétányon induló Generali Run, valamint a budapesti éjszakai panorámás futóverseny, a Generali Night Run. A Generali Night Run egy panorámafutás a kivilágított éjszakai Budapest legszebb pontjain, míg a Generali Run az üde hangulatú balatonfüredi Tagore sétányról rajtol és ide is fut be.  A résztvevők kiválaszthatják a számukra megfelelő távot, és váltóban is indulhatnak. A két esemény évente 8000 ezer embert mozgat meg és tesz gazdagabbá egy-egy felejthetetlen közösségi élménnyel.
 
 
 
számítógép1
 
 
5. Cybertér
Az senkinek sem újdonság, hogy már az életünk elég nagy részét az interneten töltjük, vagy annak a segítségével bonyolítjuk le, dolgozunk, ételt rendelünk, vásárolunk, vagy akár banki ügyeket intézünk. A koronavírus járvány tovább növelte az internethasználat térnyerését, hiszen már gyermekeink is az online térbe szorultak az online oktatás és a barátaikkal való online kapcsolattartás következtében. A számos jó oldala mellett, sajnos az internet is rendelkezik árnyoldallal, az arctalanságba burkolózó online bántalmazókkal. Az UNICEF felmérése szerint Magyarországon a 10-18 éves gyerekek 20 százaléka volt már online bántalmazás áldozata, 10 százalékuk pedig beismerte, hogy maga is bántott másokat az interneten. Ami még megdöbbentőbb tény, hogy csupán minden 10. bántalmazott gyermek kér segítséget környezetétől. Beszéljünk róla!
A Generali a Biztonságért Alapítvány ezért is lépett fel támogatóként a UNICEF és a Kék Vonal #nemvagyegyedül kampányának megvalósításában, hiszen fontos, hogy minél többen halljanak magáról a jelenségről, és akár tabukat döntögetve nyíltan, bátran merjünk beszélgetni erről a témáról.
 

Fotó: 123rf.com

 
 
6. Segítségnyújtás
A segítségnyújtás, az arra rászorulók támogatása nemes cél. Válasszuk bármilyen területet, amely a társadalom kiemelten sebezhető csoportjainak védelmét szolgálja, jót cselekedhetünk. Önkénteskedéssel, az arra rászorulók támogatásával azonban nem csak az adott közösséget segítjük, építjük, támogatjuk. Ugyanis mint mindennek, ennek a tevékenységnek is két oldala van. Önkénteskedéssel amennyit a rászorulókon segítünk, ugyanannyit, vagy talán még többet nyerhetünk mi magunk is. Hiszen a másokon való segítés, önzetlen és elvárásmentes cselekedet, egy lélekemelő esemény, a tudat, hogy örömet okozhatunk, pénzzel felbecsülhetetlen.
A The Human Safety Net (THSN) a Generali által életre hívott globális közösségi kezdeményezés, amely Magyarországon a koraszülött babáknak és családjaiknak, valamint a szülés közben fellépő oxigénhiány, az úgynevezett perinatális asfixia kezeléséhez nyújt segítséget. A THSN az Újszülöttekért Program szeretné felhívni a figyelmet a koraszülés és egyéb szülési sérülések súlyos következményeire, valamint azokra a maradandó sérülésekre, melyek egy része megakadályozható lenne.
 
fengshui_penzfa1
 
 
7. Pénzügyek
A testi-lelki egészségünk és gyermekeink védelme mellett az élet egy olyan materiális oldala, mint a pénzügyeink sem elhanyagolhatók, fontos tisztában lennünk az alapokkal, biztosításokkal, adózásokkal, hogy az életünket e vonalon is tudatosan építhessük.
A Generali a Biztonságért Alapítvány is ezért látta fontosnak József-Polonyi Gábor Biztosítás és adózás című könyvének támogatását. A könyv érdekesen, olvasmányosan, személyes hangnemben foglalja össze a biztosítási szakma adóügyi kérdéseit. 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.