Hernádi: “Meg ne kérdezzék, mi lenne, ha rákos lennék”

Az onkológián játszódó zenés darab, a Happy Ending főszereplői, a Talia Roth színésznőt alakító Hernádi Judit, valamint Hegyi Barbara, Bánfalvi Eszter és Fekete Györgyi a kulisszák mögött mondták el gondolataikat a rákról, a krízisről, a szabad döntésekről, a színdarab fogadtatásáról a Rákgyógyítás Magazinnak.

“Halvány fogalmam sincs, hogy mit csinálnék, ha rákos lennék, meg ne kérdezze!” – adja meg Hernádi Judit a beszélgetés alaphangját, amiből kiderül, mit kérdezhettek eddig tőle leggyakrabban a darab kapcsán. – “Ami biztos: ha engem most valami hasonló utolérne, nem játszanám tovább ezt a szerepet. Nem élvezném annak a sikerét, hogy beülnek a nézők megnézni, hogy milyen vagyok akkor, amikor magamról beszélek. Ami legbelül igazán mélyen érint, arról nem lehet beszélni színházban: onnantól kezdve, hogy személyesen a színészről van szó, nincs köze hozzá a külvilágnak. Nem is gondolok bele. Nem kell ahhoz daganatos betegnek lennem, hogy egy daganatos beteg asszonyt alakítsak, ahogyan megerőszakolt nőnek vagy gyilkosnak sem kell lennem ahhoz, hogy megerőszakolt nő vagy gyilkos legyek a színpadon” – folytatja.

“Csak egyre kevésbé sanszos, hogy bennünket megerőszakoljanak, a ráknak meg egyre nagyobb a kockázata!” – vág közbe keserűen nevetve Hegyi Barbara. Sóhajtásai jelzik, amit utána el is mond: már nem szívesen beszél a témáról. – “Ez egy rossz pillanat, amikor erről beszélgetünk. Olyannyira körbe lettem bombázva az utóbbi időben, olyan sok ember küzd vagy küzdött körülöttem mindenféle daganatos betegséggel, hogy már nincs bennem az a könnyedség, mint korábban, amikor elkezdtünk próbálni. Egyre kevésbé akarom estéről-estére átengedni magamon, s megélni akár csak a színpadon is ezt a szituációt” – fogalmaz.

Orlai Produkció_Happy Ending_Fotó-Takács Attila

A társulatot megviselte, hogy az egyik főszereplőről, Margitai Ágiról a bemutatót követően derült ki előrehaladott daganatos betegsége, s a színésznő nem sokkal később meghalt.

“A próbákon lefektettünk egy szabályt a lányokkal: a színpadon eljátszunk négy daganatos asszonyt, ezzel ezt a témát részünkről letudjuk, az életben már nem kell majd ezzel foglalkoznunk. Hát ez nem jött be. Ági megszegte a játékszabályt” – mondja Hegyi Barbara.

“A bemutató előtt néhány héttel ültünk le beszélgetni Margitai Ágival: szép volt, s teli energiával. Biztatott, hogy próbálkozzam megállni a helyem Budapesten, miután eljöttem a régi színházamból és éppen egy rosszabb periódusban voltam. Nem sokkal később hívtak, hogy rosszul van, s át kellene vennem a szerepét. A plakátokról ő néz vissza, én pedig játszom helyette a színpadon a féltucat operáció és kezelések sora után is kitartó, a küzdelmet soha fel nem adó idős nő karakterét. Egyszerre megtisztelő, felemelő és furcsa rossz érzés, hogy ez így történt” – mereng Fekete Györgyi.

Forrás: Rákgyógyítás