Helyenként tartósan borult, párás maradhat az idő

Az éjszaka képződött köd a Dunántúl nagy részén feloszlik, és változó felhőzet mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Máshol sok lesz a felhő, kevés napsütés valószínű, és helyenként tartósan borult, párás maradhat az idő.

Sok helyen borult, de frontmentes idő

Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb jelentéktelen szitálás fordulhat elő. A többfelé megélénkülő déli, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2, +5 fok között alakul, a tartósan derült, fagyzugos helyeken lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11, 16, a tartósan borult, párás helyeken 8, 10 fok között valószínű.

Számottevő fronthatásra még nem kell számítani, bár vasárnap délután már lassanként megkezdődik az enyhébb levegő beáramlás a Kárpát-medencébe. Ennél jelentősebb hatást jelenthetnek a vasárnap fennálló tartósan borult, ködös területek, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja a kedélyállapotot.

őszi kép2

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Az ország északkeleti harmadán erősen felhős, párás idő valószínű, másutt hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek, de szerdán mindenütt sok felhőre számíthatunk, az időszak végén pedig országszerte kisüt a nap. Kedden szórványosan, szerdán többfelé várható eső, zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 4, 10 fokról 7, 12 fok közé emelkedik, majd az időszak végére 2, 8 fokig csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak első felében 15, 22 fok között, a ködös részeken 10 fok közelében alakul, majd 9, 14 fok közé hűl.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 21. 8,9 °C -0,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 23,8 °C (1943) legalacsonyabb hőmérséklet: -3,0 °C (1925)

Forrás: met.hu