Gyömbérrel lehet semlegesíteni a chili hatását 2016-09-14 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A chiliről úgy tartják, túl nagy mennyiségben gyomorrákot okozhat. Egérkísérletekben a gyömbér ellensúlyozta ezt a káros hatását. A chili káros hatásainak kivédése Sokan szeretik a méregerős, chilis ételeket, de több kutatás sejteti, hogy a csípősségért felelős molekula, a kapszaicin akár rákot is okozhat. Amerikai kutatók, most azt bizonyították, hogy a gyömbér hatóanyaga, a 6-gingerol képes ellensúlyozni a kapszaicin káros hatását. A chili és a gyömbér egyaránt széles körben használt fűszerek a különböző nemzetek konyháiban, leggyakrabban az ázsiai ételekben találkozhatunk velük. Két ázsiai származású amerikai kutató, Jiahuan Li és Gangjun Du egérkísérletekben külön-külön és kombinálva is vizsgálták a veszélyesnek tartott kapszaicin és a jótékonynak vélt gingerol működését. Tüdőrákra hajlamos egereket vizsgáltak, amiket heteken át etettek az egyik, másik, vagy mindkét hatóanyagban gazdag értrenddel. Az időszak végére a kapszaicin-csoport minden tagjánál kialakult a tüdőrák. A 6-gingerollal táplált egerek felénél történt meg ugyanez, viszont abban a csoportban, ahol mindkettőt adagolták, az állatok 20 százaléka lett beteg. Forrás: Hirado