A gyömbér egészségügyi előnyei és kockázatai a 2-es típusú cukorbetegség esetében

A gyömbérhez fordulhatunk, ha megfáztunk, amikor gyomorrontásunk van, hasznos gyógynövény a nyugtató hatása miatt, de egyes kutatások szerint a gyógynövény segíthet még a vércukorszint stabilizálásában is.

Foto:everydayhealth

A gyömbér egy népszerű fűszernövény, amely intenzív, fűszeres ízéről és melegítő aromájáról ismert, de amellett, hogy az ételekhez ad egy kis pikantériát, a gyógyászati célú felhasználása fontosabb, sőt évszázados múltra tekint vissza a világ kultúráiban.

A modern időkben a gyömbér még mindig kedvelt házi gyógymód enyhe gyomorrontás vagy emésztési zavarok esetén – gyakran egy pohár gyömbérsör vagy egy csésze gőzölgő gyömbértea formájában -, valamint más betegségek esetén, de a kérdés továbbra is fennáll: A gyömbér jótékony hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre?

Fotó: 123rf.com

A gyömbér lehetséges egészségügyi előnyei a 2-es típusú cukorbetegség esetében


A gyömbér egy természetes antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyag, amely számos potenciális egészségügyi előnnyel jár bizonyos állapotok, többek között a rák bizonyos típusai esetében.

A gyógynövény lehetséges előnyei itt még nem érnek véget. “Tudjuk, hogy a gyömbért általában a hányinger, hányás vagy bármilyen gyomorpanasz enyhítésére használják, és van némi bizonyíték arra is, hogy csökkentheti a menstruációs fájdalom tüneteit, a terhes nők reggeli rosszullétét, sőt, az ízületi fájdalmakat is” – mondja Rahaf Al Bochi, RD, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője.

Ami a 2-es típusú cukorbetegséget illeti, Al Bochi szerint a gyömbér értéke a korlátozott kutatások miatt továbbra is tisztázatlan. Az eddig elért eredmények azonban ígéretesnek tűnhetnek a gyógynövény cukorbetegség kezelési tervébe való beillesztésére.

Al Boshi egy 2015 márciusában a Journal of Ethnic Foods című szaklapban megjelent áttekintésre hivatkozik, amely szerint a gyömbérpótlás szedése segíthet csökkenteni az A1C-szintet és az éhgyomri szérumcukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Az A1C egy gyakori diabéteszvizsgálat, amely az átlagos vércukorszintet méri egy két-három hónapos időszak alatt.

Jól hangzik, igaz? Azért ne hamarkodjuk el az örömöt: Al Bochi megjegyzi, hogy a felülvizsgálat nem volt hibátlan. “Az összes mintacsoport nagyon kicsi volt, néhány hét alatt végezték, és mind homogén volt – egy vagy két országból indultak”. E tényezők miatt a kutatók által elemzett tanulmányok nem szolgáltattak elegendő információt ahhoz, hogy az egészségügyi szakértők egyértelműen a gyömbért ajánlják a 2-es típusú cukorbetegség hatékony kezeléseként.

Más kutatások mégis alátámasztani látszanak a gyömbér lehetséges előnyeit a diabéteszes étrendben. Vegyünk egy 2015 júniusában a Journal of Complementary and Integrative Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt, amely szerint a placebocsoporthoz képest a gyömbérpor három hónapos szedést követően javította a glikémiás kontrollt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, inzulint nem szedő iráni felnőtteknél. A vizsgálat rövid volt, mindössze három hónapig tartott, de kettős vak, randomizált és kontrollált, ami a gyömbér és a vércukorszint-szabályozás közötti lehetséges ok-okozati összefüggésre utal.

Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine című folyóiratban 2012 novemberében megjelent áttekintés némi fényt derített a gyömbérben rejlő lehetséges vércukorszint-szabályozó mechanizmusra. Laboratóriumi és klinikai vizsgálatok elemzése után a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a gyömbér gátolja azokat az enzimeket, amelyek befolyásolják a szénhidrátok metabolizációját és az inzulinérzékenység egészét, ezáltal nagyobb glükózfelszívódást eredményez az izmokban. A kutatók áttekintésükben hozzátették, hogy a gyömbér lipidcsökkentő hatása miatt a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is csökkentheti.

A gyömbér diétás étrendbe való beillesztésének lehetséges egészségügyi kockázatai


Bár a teljes gyömbér és a gyömbérpor biztonságosnak tűnik, Al Boshi azt javasolja, hogy aki cukorbeteg, beszéljen orvosával vagy endokrinológusával, mielőtt gyömbérkiegészítőket adna az étrendjéhez. Ez különösen azokra vonatkozik, akik cukorbetegségükre gyógyszereket szednek. “Tudjuk, hogy a gyömbér befolyásolhatja az inzulinszintet … így kölcsönhatásba léphet bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerekkel, amelyeket az emberek szednek; ha gyömbért és pluszban gyógyszert is szed, az alacsony vércukorszintet, vagyis hipoglikémiát okozhat” – mondja.

A gyógyszerkölcsönhatások kockázata megnő azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akik más betegségekre is szednek gyógyszert. “A gyömbérnek nemcsak a cukorbetegségre szedett gyógyszerekkel vannak potenciális gyógyszerkölcsönhatásai, hanem a véralvadásgátló gyógyszerekkel és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel is” – mondja.

Foto:123rf.com

Hogyan építsük be a gyömbért a diabéteszes étkezési tervünkbe?


A gyömbérrel kapcsolatos nem meggyőző kutatások azonban nem jelentik azt, hogy teljesen el kell kerülni a gyógynövényt, ha 2-es típusú cukorbetegsége van.

Végül is a fűszer még mindig egészséges módja annak, hogy számos étel és ital ízét feldobja – és minden bizonnyal jobb választás, mint az olyan adalékanyagok, mint a só, amelyek túlzott használata növelheti a magas vérnyomás kockázatát. A cukorbetegek kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akiknek nincs ilyen betegségük. A magas vérnyomás vagy hipertónia a szívbetegségek kockázati tényezője.

Hogyan élvezheti tehát a gyömbért a diabéteszes étrendjében?

Először is tartsa szem előtt, hogy ragaszkodjon magához a fűszerhez. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozott italok, például a gyömbérsör, amelyek rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, tiltott terület. Ezek a lehetőségek ugyanis a kívánt hatás ellenkezőjét váltják ki, és a vércukorszintet az egekbe repíthetik.

Al Boshi azt javasolja, hogy élvezze a gyömbért egészben, vagy a kedvenc teafajtájában, valamint pácokban és kevert ételekben. A gyömbér a pékárukban is sztár lehet, ha az anyagot por formájában használja. (Megjegyzi, hogy a gyömbérpor nem hordozza ugyanazokat a lehetséges egészségügyi kockázatokat, mint a gyömbérkészítmények, amelyek a kettő közül a koncentráltabbak.)

Bár a jövőbeni tanulmányok meggyőzőbb eredményekre vezethetnek a 2-es típusú cukorbetegség és a gyömbér közötti kapcsolatot illetően, Al Boshi szerint a 2-es típusú cukorbetegek számára egyelőre az a legjobb, ha a gyömbért a konyhában tartják, nem pedig a gyógyszeres szekrényben. “A tanulság az, hogy ha fontolgatja a gyömbérpótlás alkalmazását, először beszéljen orvosával vagy endokrinológusával. Nem akarunk olyan helyzetet, ami alacsony vércukorszintet produkál – ez kihathat az egészségére. Ha azonban a mindennapi főzésben használja, az teljesen rendben van”.

Rosszulléttől a mentális funkciókig: Top 10 ok, amiért a szárított gyömbér előnyös

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.