Gyerekek, gerincferdülés és a XXI. század – 3. rész

Gerincferdülés esetén vannak olyan tanácsok, módszerek, lehetőségek, amikről érdemes tudni, megfogadni és betartani szülőként, ha gyermekünknek egy egészségesebb jövőt szeretnénk. Erről beszél dr. Zsiska Beáta reumatológus, hollisztikus orvos.

Az óvodai és iskolai szűrővizsgálatok eredményeiről minden esetben tájékozódjunk. Ha nem értjük az eredményt vagy bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, akkor forduljunk a gyermekkel együtt szakemberhez, hogy lássuk, értsük és tudjuk mire figyeljünk gyermekünk egészségével kapcsolatban.

A korábban gerincferdülésre javasolt általános gyógyúszás alkalmatlan bizonyos gerincferdülés kezelésére, mivel a gyermek a ferdült helyzetben és nem korrigált testhelyzetben végzi a mozdulatsort. Az általános gyógyúszás során a légzéstechnika sem tudatosan, a ferdüléseket korrigálva történik, ezzel tovább ronthatja az eddig sem megfelelő anatómiai viszonyokat. Tehát a gyógyúszás a tüdőkapacitást és a keringési rendszert javítja, de gerincferdülést nem korrigálja. A helytelen légzéstechnika és a szimmetrikus mozdulatok rossz testhelyzetben történő végzése, ezáltal helytelen izmokat erősíthet meg, amelyek rögzíthetik a görbületet. Ami a problémára megoldást jelenthet, de a gyógytornát nem helyettesíti az a korzettben=speciális fűzőben (már korrigált testhelyzetben) történő úszás.

A hagyományos gyógytorna nem alkalmas a gerincferdülés kezelésére. A gyógytornászok oktatásában a Schroth módszer nem szerepel. Ha a gyermeknél gerincferdülést diagnosztizálnak és gyógytornát javasolnak, akkor keressünk Schroth módszerrel dolgozó gyógytornászt.

gyerek

“Fontos, hogy a megfelelő korzettet (fűző) csak a terápiás elveket jól ismerő ortopédműszerész tudja elkészíteni, akiből jelenleg van, de csak kevés hazánkban. Fontos, hogy a terápia lényegét a kezelőorvos is ismerje, mert csak akkor tudja a korzett alkalmasságát és hiányosságait ellenőrizni, a kis pácienst és a családot megfelelő utasításokkal és felvilágosítással ellátni. A korzett kezelés speciális orvosi szaktudást igényel, ugyanúgy, mint egy műtét elvégzése, vagy mint egy nagyhatású gyógyszer beállítása. Jelenleg a piacon kaphatóak támogatással a scoliosis terápiáját szolgáló régi elveken működő fűzök is, melyek alkalmatlanok a gerincferdülés megfelelő, modern kezelésére, így jelenleg fontos, hogy az orvos, a műszerész és a gyógytornász mellett erre a szülő is tudatos legyen. A hibásan megválasztott, rosszul elkészített és feladott korzettek eredménytelensége tévesen a gyógymód hatástalanságának látszatát kelti és rontja a gyermekek gyógyulási esélyeit” – mondta el dr. Zsiska Beáta, reumatológus, hollisztikus orvos, a Benyovszky Orvosi Központ specialistája.

A XXI. században a megfelelő módszerek (Schroth terápia, Cheneau-korzett, megfelelő műtéti technika) a gerincferdülés leghatékonyabb és legeredményesebb kezelésére hazánkban is adottak, de a végleges sikerhez – a tárgyi feltételek mellett – a szakemberek és a szülők megfelelő nyitottsága, együttműködése és tudatossága is szükséges.

Milyen hétköznapi dolgok segíthetnek minket szülőként a megelőzésben? Mire figyeljünk az iskolaidőben? Ötletek, tanácsok, amelyek gyermekünk egészséges gerincének megőrzésében segítenek. Ezzel várlak a következő cikkem befejező részében!

Forrás: https://napidoktor.hu/