Gomolyfelhős, napos, meleg idő lesz

Gomolyfelhős, napos idő várható. A többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk.

Szórványosan várható zápor, zivatar, néhol heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. A délnyugati szél kezdetben északnyugaton, majd másutt is északnyugatira fordul, többfelé megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 36 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

nyár, nyaralás, napozás, tenger

Pollenjelentés
A hét végén a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte várhatóan az alacsony, helyenként a közepes tartományban lesz, a csalánféléké leginkább közepes, esetenként magas szintet érhet el. A meteorológiai előrejelzés alapján heves zivatarok kialakulására számíthatunk, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű, a libatopfélék, a kenderfélék és a lórom virágporának koncentrációja továbbra is alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, illetve az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas-nagyon magas szintet érhet el.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.