Frontmentes csapadékos időnk lesz ma

Front nem lesz felettünk, orvosmeteorológiai szempontból eseménytelen időjárásra van kilátás. A csapadékos időjárás miatt alacsony a levegő szennyezőanyag tartalma, és az allergiás tüneteket okozó pollenek koncentrációja is csökkent.

Kezdetben csak rövid időszakokra, átmenetileg vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet, jelentősebb felhőzet-csökkenésre a kora délutáni óráktól a Dunántúlon számíthatunk. A Tiszántúlon több helyen, máshol elszórtan valószínű zápor; az Alföldön, valamint a Dunántúl középső és keleti részén zivatar is kialakulhat. Nagyobb mennyiségű csapadék az Alföldön hullhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, zivatarban megerősödik. A csúcshőmérséklet 19 és 24 fok között várható, késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

eso1

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Nagyrészt napos időre számíthatunk több-kevesebb gomolyfelhővel, de kedden lehetnek tartósabban felhős területek is. Szerdán többfelé, egyébként csak helyenként valószínű zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének legfeljebb 20 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első felében 11 és 16 fok között alakul, de péntek hajnalra várhatóan már csak 16 és 22 fok közé hűl le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 26 fokról 27, 35 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 11. 17,9 °C -2,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 36,2 °C (2003) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,0 °C (1967)

Forrás: met.hu