Friss zöldségek – gyors ebédek

Nyáron senki sem szeret órákat tölteni a konyhában. Az alábbi két recepthez a sütőt ugyan be kell kapcsolni, az előkészületek viszont nem tartanak tovább pár percnél.

Borsós-sonkás felfújt

Hozzávalók (4 személyre):

– 30 dkg zöldborsó

– 10 dkg sonka

– 8 dkg vaj

– 2 evőkanál liszt

– kb. 2 dl tej

– 3 db tojás

– 1 csokor petrezselyem

– só, bors

Fahéj Magazin

1. A zöldborsót puhára pároljuk.

2. Besamel mártást készítünk. Ehhez egy lábasban megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet, lassú tűzön megfuttatjuk, majd apránként felöntjük annyi forró tejjel, hogy sűrű besamelt kapjunk.

3. Miután kissé kihűlt, hozzáadjuk a felvert tojássárgákat, a borsót, a felkockázott sonkát és a fűszereket.

4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a masszába.

5. Kivajazott hőálló tálba öntjük és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Gombás-snidlinges quiche

Hozzávalók (egy kb. 28 cm-es piteformához):

A tésztához:

– 20 dkg liszt

– 11 dkg vaj

– 1 db tojás

– 1 kávéskanál só

A töltelékhez:

– 40 dkg gomba

– 4 db tojás

– 2 dl tejszín

– 1 fej vöröshagyma

– 2 gerezd fokhagyma

– 1 csokor snidling

– 15 dkg trappista sajt

– só, bors

Fahéj Magazin

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőbe tesszük addig, amíg a töltelék elkészül.

2. Kevés olajon üvegesre párolunk fél fej összevágott vöröshagymát, majd rátesszük a megtisztított, feldarabolt gombát és megpároljuk.

3. Egy piteformát kivajazunk és a kinyújtott tésztát belehelyezzük úgy, hogy pereme is legyen. 180 fokos sütőben 10 percet (vakon, például szárazbab segítségével) elősütjük.

4. Közben a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróra vágott snidlinget, a tejszínt, a vöröshagyma másik felét felkockázva, illetve a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.

5. Az elősütött tésztán szétterítjük a gombát, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tojásos-tejszínes keveréket. 180 fokos sütőben további 30 percet sütjük.

Fahéj Magazin

Forrás: