Folytatódik a frontmentes nyárias meleg

Frontmentes időnk lesz, ugyanakkor a magasban 1-2 fokos melegedés zajlik, emiatt a fokozottan érzékenyek tapasztalhatnak melegfronttal együtt járó tüneteket.

Kora nyáriasan meleg, frontmentes idő várható sok napsütéssel.

Hazánk nagy részén erős lesz az ultraibolya sugárzás, a déli órákban érdemes fényvédőkrémeket használni, illetve a tűző nap fényét kerülni.

Eleinte túlnyomóan napos idő lesz, majd délutántól erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Délutántól kezdetben nyugaton, majd a középső országrészben is többfelé alakul ki zápor, zivatar, néhol heves zivatar is valószínű. A délkeleti szél többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödhet. Zivatarokat viharos erejű lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

napsutes3

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap a nap első felében sok napsütésre számíthatunk, majd délután nyugat felől többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, és egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás és jégeső is lehet. Az időszak többi részében a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és több helyen várható zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 26 és 31, majd 22 és 28 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén): 2016. május 26. 19,8 °C +1,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 32,4 °C (1950) legalacsonyabb hőmérséklet: 2,0 °C (1927)

Forrás: met.hu