Bűnös vágyakozás

?Nem az értéke csábít. Az élményért szökik a magasba a pulzusom. Hogy perceken belül az enyém lesz. Törvényt szegek, de pont ezért olyan izgalmas??

Az emberi vágyak nincsenek nemhez, korhoz, sem nap-, vagy évszakhoz kötve. A vágy meghatározza az én-tudatunkat, hozzánk tartozik. Amikor olthatatlan vágyakozással égünk valaki, vagy valami iránt, megkérdőjelezhetetlenül élőnek érezzük magunkat. De a vágy lehet-e bűnös? Ha a legváratlanabb pillanatokban lobban fel bennünk egy tárgy iránt, és csakis azzal altathatjuk el, ha áthágjuk a törvényeket és vágyunk tárgyát megszerezzük magunknak. Ez a kleptománia. A bűnös vágyakozás.

Bűnös nők

A kleptománia a 19. században született angol kifejezés, mellyel főleg a társadalom lányait és asszonyait gyanúsították. A fűző és a kiemelt mellrész elterjedésével ugyanis új lehetőség nyílt a bolti portékák elcsenésének világában. A karcsú derék elvonta az eladó figyelmét, még a tolvaj a dekoltázsába tette mindazt, amin megakadt a szeme. Nem portéka árán, vagy az értékén volt a hangsúly, hanem maga a lopás izgalma éltette az unatkozó úrhölgyeket.12331Vágyainak áldozata

A lopás késztetése a modern kor kleptomániásai között az egyik pillanatról a másikra születik. Azonban mára igazolt tény, hogy nem csak a nők, hanem kisebb arányban a férfiak is szenvednek ettől a kényszerbetegségtől. A kleptománia áldozata nem összekeverendő az előre kitervelt bolti lopásokat elkövetők késztetéseivel. A szenvedélybeteg nem tervez előre, spontán hajtja végre a bűncselekményt.

Szenvedélyfüggők

A kleptomániások élete és általános közérzete szorosan összefügg betegségükkel. A lopás a drogfogyasztáshoz hasonló számukra. Az áhított tárgy az eltulajdonítás után felértékelődik. A legtöbbször meg is válnak tőle, elajándékozzák, vagy egyszerűen eldobják. Számukra a lényeg az élmény, amit átélhetnek. Az izgalom, a kielégülés, a felfokozott érzékelés, testük és lelkük felpezsdülése. Később a múló érzéseket a lelkiismeret-furdalás váltja fel, ami hamar szorongást és feszültséget szül. Ezt csak úgy képesek feloldani, hogy újabb alkalommal engednek a szenvedélybetegségük követeléseinek, ezzel pedig csak még jobban belegyűrűznek saját szenvedélyspiráljukba.12342
A gének, vagy a neveltetés?

Az első vizsgálatok, még azt gyanították, hogy e betegséget a DNS kódolja, és örökíthető. Ezt a feltételezést erősítették azok a tapasztalatok, hogy a kleptománia gyakorta fordult elő az elsőfokú rokonoknál. Azonban neveltetésbeli általánosságokat is észrevehetünk a kleptomániások között. Gyakran előfordul, hogy rendkívül szigorú családból származó egyénben ébred fel a hajlam.

Fontos tudni, hogy a kleptománia egy betegség és nem feltétlenül kötődik idegi, vagy szellemi gyengeséghez. Mint bármilyen más kórnak, ennek is lehetnek szövődményei, melyek mentális és viselkedészavarban, esetleg depresszióban nyilvánulnak meg.

A kleptománia gyógyítható betegség. Mind pszichiátriás, mind gyógyszeres kezelés segíthet a szenvedély legyűrésében.

Forrás: