Egy éve tetted utoljára?! – A legjobb módszerek párnatisztításra!

Mikor mostuk ki utoljára a párnáinkat? Fél évvel ezelőtt? Egy éve? Vagy talán soha? Itt az ideje! Nem kell megijedni, a párnatisztítás nem olyan bonyolult művelet.

Valószínűleg sosem tartottuk igazán szükségesnek egy kis fürdőt adni párnáinknak, ám igazság szerint fél év eltelte után ezt érdemes megtenni. Manapság sokféle párna létezik, anyaguk szerint kell őket ápolni, tisztítani. Lássuk a párnatisztítás alapjait!

1.A pihével töltött és rost tartalmú párna tisztításánál  szerencsések vagyunk

Ezek a típusok a mosógépben is kitisztíthatók. Egyszerre két párnát célszerű mosni – így a gép kiegyensúlyozottabb lesz. Centrifugára nem lesz szükség, a felültöltős mosógépek esetén sem. Ha a keverőtárcsás, felültöltős mosógép az egyetlen választási lehetőségünk, a párnákat függőlegesen helyezzük be, így kisebb az esélye, hogy nagyon meggyűrődnek vagy károsodnak.

Amennyiben a párna rendelkezik utasítással a párnatisztítás tekintetében, mindenképp vegyük azt figyelembe. Meleg víz és enyhe forgatás a legcélszerűbb, így nem eshet baja. Egy kis extra hideg vizes öblítés és centrifugálás sem rossz ötlet. Alacsony hőn szárítsuk meg a párnákat (ha lehet, a gépben), gyakran forgatva, felrázva őket.

2.Habpárnákat nem lehet mosógépben mosni

Ám ha levehető a huzatuk, a címkén szereplő utasításokat jó eséllyel megtaláljuk és követhetjük. A habpárnából úgy lehet eltávolítani a port, a piszkot, hogy a kárpitokra használatos funkcióval leporszívózzuk. A szívóerőt csökkentsük le kissé, így könnyebben megy majd a párnatisztítás.

párna1000

Szárítógépben is kiszívhatjuk belőle a port, nem melegítő, csak szárító üzemmódban, 20 percig. A piszokfoltokat nedves, enyhén szappanos vízbe mártott ruhával távolíthatjuk el róla – az öblítés egy másik nedves ronggyal történjen. Majd szárítsuk meg lehetőleg szabad levegőn a párnát.

Egyes habpárnák tartalmaznak utasítást a kézi mosásra vonatkozóan. Ha ezeket akarjuk követni, legyünk óvatosak. A nedves habszivacs ugyanis nehéz és könnyen károsodik.

parna2

Hosszabb ideig tisztán tarthatjuk a párnát, ha mindig használunk rajta párnahuzatot – számos olyat lehet ma már kapni, amelynek terápiás hatásai is vannak-, illetve ha havonta kimossuk a párnát.

Amennyiben a párnatisztítás szempontjából nehezen kezelhető párnánk van, fontolóra vehetjük egy másik típus beszerzését, melynek az anyaga lehetővé teszi a rendszeres és mosógépben történő, tehát lényegesen egyszerűbb tisztítást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.