Egészséget a Földön mindenkinek

Hamarosan megnyílik minden idők legnagyobb expója, az útlevél nélküli világbarangoló hely. Milánó ad otthont május 2015. május 1. és október 31. között  a  világkiállításnak, amelynek mottója: “Táplálni a világot,  energiát az életnek”. A Napidoktor  tudósítások és helyszíni beszámolók alapján folyamatosan ad számot  a több mint a 140 országnak helyet adó, nagyon gazdag programot kínáló világfesztiválról – természetesen az egészséges életmód szemszögéből.

A  környezet és a fenntartható fejlődés a választott és vállalt témája a milánói Expónak,  amely  magában foglalja az élelmezést, a táplálkozást, a technológiát, az  innovációt, a kultúrát, a hagyományokat,  a kreativitást – végül is az egészséget a Földön.  Az egyik legnagyobb kihívás a következő években hogy az emberek számára biztosított legyen az elégséges és egészséges élelmiszer a Föld minden részén.

A milánói város ezekben a napokban már a nyitás lázában ég, folyamatosan adják át a fantasztikus nemzeti pavilonokat, hozzák nyilvánosságra a programokat, világsztárok adnak tájékoztatókat  és biztosítják elkötelezettségüket az egészséges táplálkozás és  életmód fontossága mellett. A jövőkutatók szerint az egyik legaggasztóbb kérdés, hogy a Földünk növekvő lélekszámával hogyan tud  lépést tartani az élelmiszer gazdaság, vagyis lesz-e elegendő élelmiszer, jut-e mindenkinek megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék minden nap az asztalára. Ma már egyértelmű, hogy a Római Klub korábbi bizakodó jelentése, vagyis hogy a fogyasztást ki tudják majd szolgálni a növekvő erőforrások – megdőlni látszik. Egyre többet beszélnek a természeti erőforrások kimerüléséről, és az éhség tömeges, akár kontensnyi méretű újra termelődéséről. Ezért hát halaszthatatlan a civilizált világ összefogása, a meglevő erőforrások ésszerű felhasználása és az új technológiák bevetése az emberiség egészséges táplálkozásának az érdekében.

Magyarország a hatalmas kiállítókert egyik legexponáltabb helyén kapott teret, a várhatóan húszmillió látogató nem tud majd úgy elhaladni mellette, hogy ne vegye észre. Az itthon nem kis vitát és indulatot kiváltó Életkert pavilon  egy sámándobra hasonlító épület, amely hivatott az ősi gyökerekre utalva többek között a víz éltető erejére, ezzel a világhírű magyar gyógyforrásokra, a természet és az ember harmóniájára utalni. A sokterű épület felső emeletén számos gyümölcs, zöldség és gyógynövény virágzik majd teljes pompában.  Az oldalsó burkolatok, mint két nyitott kéz, átölelik a kertet és kinyílnak az éltető napfény felé. A látogatók közvetlen közelről érezhetik majd meleg források, gyógyító vizek hatásait, és természetesen meg is kóstolhatják  híres magyar borokat, a pálinkákat, a mézet és az autentikus magyar gasztronómia számos helyben készített alkotását. A víz, mint fő motívum végigvetül a magyar kiállítótérben, és valószínű mindezek megjelennek majd a remélhetően gazadag kulturális programban is.

Ezidáig leginkább a nemzetközi sajtóból értesülhetünk a magyar pavilon üzeneteiről, sajnálatos módon még csak az sem kapott nyilvánosságot, hogy azt itthon több építész által elátkozott  épület máris felkeltette a nemzetközi építész szakma figyelmét, sőt némely ismert nemzetközi szaktekintély a tíz legérdekesebb és legkreatívabb expo építmény között említi.

A helyszínen sorra avatják fel a pavilonokat,  tegnap a Szentszék üzeneteit hordozó pápai pavilonról  tartottak sajtótájékoztatót, és  lassan már szárba szökken a napokban  bemutatott, 50 ezer négyzetméter területű, futurisztikus környezetű  búzatábla  – Agnes Dens művész alkotása – amely modern építmények között  helyezkedik el, és tulajdonképpen egy földúton tekinthetik majd meg a látogatók a növények fejlődését, növekedést egészen július közepéig, amikor egy búzaszüreti fesztivál keretében kerül majd sor a világaratásra.

Forrás: