Milyen a korszerű tápszeres táplálás?

Sokan ódzkodnak a tápszerektől, ám mára a ezek jóval biztonságosabbá és egészségesebbé váltak. Olvasd el cikkünket a korszerű tápszeres táplálásról.

A szoptatás a legjobb

A szülés után az anyánál a tejelválasztás megindul, a kisbaba a mellre helyezés után szopni kezd. Ez a természetes folyamat tökéletesen jó közérzetet nyújt az anyának, és testi-lelki biztonságot jelent a kisbabának. Az anyatejjel a csecsemő minden tápanyagot, energiát és immunológiai védőanyagot megkap, ami a fejlődéséhez fontos.

Az anyának nem szabad fogyókúrázni a szoptatás alatt, fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozás szükséges. A szoptató anya mégis hamarabb nyeri vissza testének rugalmasságát és régi alakját, mint akik nem szoptatják gyermeküket.

Mire kell ügyelnie és mit kell kerülnie a szoptató anyának gyermeke érdekében?
– nem szabad dohányoznia és alkoholt fogyasztani
-ha gyógyszerszedésre szorul, orvosának feltétlenül meg kell mondania, hogy szoptat
– ne igyon sok kávét, erős teát
– puffasztó ételeket
– mint például káposzta, hüvelyesek (lencse, borsó, bab) – ne egyen – kerülje az erős fűszereket

Minden anyai igyekezet és gondosság ellenére is lehetnek olyan körülmények, amikor az anya nem szoptathatja, vagy nem tudja szoptatni gyermekét, vagy nem elegendő a teje. Nem szabad ekkor sem önváddal elrontani a harmonikus, kiegyensúlyozott anya-gyermek kapcsolatot, hanem megfelelő anyatej helyettesítő tápszerrel kell pótolni a hiányzó anyatejet. Ilyen döntés előtt mindenképpen tanácsot kell kérni a gyermekorvostól vagy a védőnőtől, akik gyakorlatuk alapján meg tudják ítélni, hogy a tápszer adása valóban indokolt-e, és ha igen, tanáccsal is tudnak szolgálni, melyik tápszer a legjobb a gyermek számára.

Mi a választás alapja a hozzátáplálásnál?

A válasz, az anyatejhez legjobban hasonlító tápszer felel meg legjobban a csecsemő számára. A korszerű csecsemőtápszerek életkorhoz adaptáltak. Ez azt jelenti, hogy a csecsemőtápszereket úgy állítják elő tehéntejből, hogy a tehéntej összetevőit megváltoztatva azokat az anyatejhez hasonlóvá tegyék, a tehéntejben túl nagy mennyiségben levő kazeint, nátriumot, kalciumot stb. csökkentik, más hiányzó anyagokkal, mint például hosszúláncú zsírsavakkal, nyomelemekkel és vitaminokkal egészítik ki.

Az üvegből történő etetésnél a cumi lyuka ne legyen túl nagy, a legelőnyösebb, ha a babának ugyanolyan erővel kell szívni a cumit, mint a mellett. Ez különösen kiegészítő táplálás esetén fontos, mert csak így érhető el, hogy a kisbaba ne szokjon le a szopásról.

baba148 Olvass még több cikket a szoptatásról!

Az anyatej a mérce

A csecsemőtápszerek minőségének mércéje az anyatejhez való hasonlóságuk. Ez vonatkozik a tejsavó és kazein arányára, az anyatejben a tejsavó van nagyobb mennyiségben, ez az arány 60:40. Az egyetlen cukor a tejcukor, a tápszer glutént nem tartalmaz. A táplálkozástudomány új eredményei alapján vált ismertté, hogy egyes hosszúláncú többszörösen telítetlen zsírsavak csak az anyatejben vannak, a tehéntej és az ezekből korábban előállított tápszerek ezeket az agy és az idegrendszer fejlődéséhez fontos építőanyagokat nem tartalmazzák.

A koraszülött kisbabák, de az érett újszülöttek sem képesek az élet első hónapjaiban  ezeknek a hosszúláncú zsírsavaknak a képzésére. Ezeket a fejlődéshez fontos építőelemeket a fiatal csecsemő az anyatejből kapja meg. Ha tápszerre szorul a kisbaba az élet első 3 hónapjában, a legelőnyösebb számára a hosszúláncú többszörösen telítetlen zsírsavakat (amit LCPUFA neveznek) tartalmazó tápszer adása. 3 hónapos kor után a szervezet már képes a linolsav és a linolénsav átalakításával ezeket a speciális zsírsavakat előállítani.

Milyen szerepet töltenek be a csecsemő fejlődésében a hosszúláncú többszörösen telítetlen zsírsavak (az LCPUFA)?

Elősegítik az agy, az idegrendszer fejlődését és a látásélesség kialakulását. A születés utáni első hónapokban különleges gyorsasággal fejlődik a baba. Ezen időszak alatt a hosszúláncú többszörösen telítetlen zsírsavak kiemelt fontosságú építőelemek a csecsemő fejlődése szempontjából.

Forrás: