Rotavírus a gyermekorvos szemével!

A rotavírus fertőzés csecsemő- és kisdedkorban az egyik leggyakrabban előforduló, hányással, hasmenéssel járó vírusos megbetegedés.

A kisgyermekkor végére szinte minden gyermek átesik rotavírus-fertőzésen, és ez minél fiatalabb korban történik meg, annál súlyosabb tünetekkel járhat, illetve annál nagyobb az esélye a kórházi kezelés szükségességének.

Minél fiatalabb egy csecsemő vagy kisgyermek, annál nagyobb a kiszáradás esélye is, illetve nehezebb a megfelelő mértékű ésütemű folyadék- és elektrolitpótlás. Nagyobb gyermekeknél is előfordul a fertőzés, de náluk enyhébb lefolyás várható. A fertőzés átvészelése csak részleges védelmet nyújt a további rotavírus-fertőzésekkel szemben, így a későbbi megfertőződések enyhébb tünetekkel járnak.

A vírus egyik jellegzetessége, hogy nemcsak széklettel, hanem cseppfertőzés útján is terjedhet, nagyon ragályos, emiatt rövid idő alatt járványok kialakulásához vezet, főként zárt közösségekben (bölcsőde, óvoda).

Viharosan kialakuló hányás, láz, vizes hasmenés jelentkezik, ami rövid idő alatt a folyadék- és elektrolit-háztartás felborulásához, kiszáradáshoz vezethet. Fontos tudni, hogy a betegek már a típusos tünetek megjelenése előtt, majd a betegség alatt is extrém nagy mennyiségű vírust ürítenek székletükkel, ez az egyik oka a betegség gyors terjedésének.

A másik az, hogy a vírus ellenálló a külső hatásokkal (kézmosás, fertőtlenítés, hőhatás) szemben, hosszú időn, akár napokon át is képes túlélni például az egyes használati tárgyak felületén, másrészt néhány vírusrészecske elegendő a fertőzés továbbviteléhez. Nem ritka a családon belüli, csecsemőről gyermekre, gyermekről felnőttre történő fertőzés sem. Másik jellegzetessége a fertőzésnek a hullámzó lefolyás, ami azt jelenti, hogy a már látszólag jobban levő, lábadozó gyermeknél ismételten jelentkeznek a tünetek (hányás, hasmenés, láz), visszaesés következik be.

Minél fiatalabb a gyermek, ez annál rövidebb idő alatt megtörténhet Tünetei, pedig egyre riasztóbbak lehetnek: száraz, meleg, ráncolható bőr, karikás vagy aláárkolt szemek, beesett nagykutacs, csökkent vizeletürítés és könnytermelés, száraz nyelv, jellegzetes acetonos (aromás, körömlakklemosóéra emlékeztető) lehelet, bágyadtság, elesettség, magas láz, később tudatzavar, idegrendszeri görcsök, szívritmuszavarok, sokkos állapot is kialakulhat, mely végső esetben halálhoz vezethet.

hasfajos%2520baba

Mai tudásunk szerint a rotavírus fertőzésnek oki kezelése nincs, a betegség megjelenésekor a tüneteket tudjuk kezelni. Ez elsősorban az életkortól, a tünetek súlyosságától függően szájon át, illetve amennyiben ez nem kivitelezhető, infúzió formájában történő só- és folyadékpótlást jelent. Hasmenés elleni gyógyszerek, „székletfogók” csecsemő-, kisded- és gyermekkorban nem javasoltak, az antibiotikus kezelés – vírusfertőzésről lévén szó – nem indokolt.

Enyhébb tünetek esetén célunk a kiszáradás megelőzése megfelelő ütemű folyadék-és sópótlással (orális rehidráló oldatok-megfelelő mennyiségű nátriumot, káliumot, cukrot tartalmaz). Gyakran ismételt, kis adagokban történő folyadékbevitel a biztonságosabb, kevésbé terheli meg a gyomor-bélrendszert.

Hányás után ne közvetlenül kezdjük el az itatást, várjunk 20-30 percet, ezután kezdjük meg a folyadékpótlást. Nem javasolt a nagyon sós, rostos, erősen cukrozott folyadékok adása. Anyatejes babáknál javasolt a szoptatás folytatása, tápszeres babáknál a tápszer változatlan higításban történő adása.

Szigorúan tilos a koplaltatás, legfőképp pedig a folyadékbevitel megszorítása („ha nem iszik, nem fog hányni”). Súlyosabb fokú kiszáradás valamint szájon át nem kivitelezhető só-és folyadékbevitel esetén infúzió formájában történő pótlás, kórházi kezelés indokolt.

Oki kezelésre nincs, de megelőzésre van lehetőség: védőoltás formájában, mely a kötelező védőoltások rendjébe beilleszthető, szájon át adható vakcina formájában érhető el Magyarországon. Kétféle, receptköteles vakcina kapható, az egyikből két adag beadása szükséges hat hetes kor és hat hónapos életkor között, négy hét különbségekkel, a másikból három adagot kell beadni szinté négy hetes intervallumokban, hat hetes és nyolc hónapos életkor között. Ezen időszakban bármikor elkezdhető a vakcina beadása, a lényeg, hogy a fenti intervallumból ne csússzuk ki. Jó, ha nem közvetlenül a beadás előtt eszik a baba, mert ilyenkor nagyobb a visszaöklendezés és a bukás valószínűsége.

Mint arról már előzőleg volt szó, az injekciós formátumú oltóanyagokkal egy időben adható, de ilyenkor célszerű a rotavírus-vakcina adásával kezdeni a sort, mert az oltások után a fájdalmasan síró csecsemőnek már nehezebb a folyadék szájon át történő beadása.

Forrás: