Anyák napja egykor és ma

Megható és szívmelengető ünnep az anyák napja! Ekkor ünnepeljük azt az embert, aki születésünktől fogva gondoskodott rólunk – így próbálunk tisztelegni nagyságuk előtt. Kevesen tudják azonban, honnan is ered az anyák napja.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az anyák napja a legmeghatóbb ünnep az évben, hiszen éppen azoknak az embereknek állít emléket, akiknek az életünket köszönhetjük. A sok modern, divatos ünnepnappal ellentétben az édesanyák köszöntésének hagyománya az ókorig nyúlik vissza.

Az anyák napjának eredetét az ókori Görögországban kell keresnünk. A többistenhívő görögök Rhea, az istenek és istennők szülőanyjának tiszteletére évről-évre márciusban ünnepséget rendeztek, ezzel tisztelegve nagysága előtt. Ezt a szokást később a rómaiak, majd a modern kultúra is átvette.

mothersday

A XVII. századtól kezdve már rendszeres, írásos feljegyzésekből ismerjük az anyák napjának szokásait, végül 1870-ben egy amerikai költőnő, Julia Ward Howe javasolt hivatalos megünneplését. Neki és több elkötelezett társának köszönhetően 1914-től az USA hivatalos ünnepnappá nyilvánította az anyák napját, ettől fogva pedig túllépte az országhatárokat, s lassan az egész világot meghódította ez a kedves tisztelgés szeretett édesanyánk előtt.

Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg az anyák napja hagyományát, az első megemlékezést 1925-ben tartották, s azóta minden év májusának első vasárnapja a hivatalos anyák napja. 1933-ban szobrot állítottak a fővárosban az ünnepnap tiszteletére, melyet kisikolások minden évben megkoszorúztak. A szobor alján a következő felirat állt: ÁLLJ MEG, ÉS GONDOLJ ÉDESANYÁDRA!

A modern felfogás szerint az anyák napja a tisztelet kimutatása az édesanyák iránt: ezen a napon mindenki megemlékezhet édesanyjáról. A virág és ajándéküzletek azonban hamar lecsaptak a nagy befektetési lehetőséggel kecsegtető ünnepnapra, így mára az ajándékozás vált az anyák napja fő mozgatórugójává. Pedig az eredeti elképzelés nem ez volt: Anna Jarvis, aki hosszú évek kemény munkájával járt közben az anyák napja hivatalos ünneppé nyilvánításában, az üzleti érdekek előtérbe helyezkedését látva megbánta törekvéseit.

Forrás: